Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι με πλοίο: Τεστ και οι πλήρως εμβολιασμένοι αν δεν έχουν περάσει 14 μέρες

Ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πλαίσιο μετάβασης στα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ακόμη και όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους οφείλουν να υποβληθούν σε μοριακό ή rapid τεστ προκειμένου να ταξιδέψουν εάν δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού.

Η εφαρμογή του μέτρου στοχεύει στην προστασία τόσο του ταξιδιώτη όσο και όποιου έρθει σε επαφή μαζί του, καθώς για να χτιστεί η ανοσία έναντι του κορονοϊού είναι απαραίτητο το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Ο «κλοιός» γύρω από τους ανεμβολίαστους… σφίγγει τη στιγμή που το τέταρτο κύμα εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» έρχεται νωρίτερα. Τα περιστατικά της νόσου Covid-19 καταγράφουν σημαντική ανοδική τάση. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 771 νέα κρούσματα, αύξηση κατά… 95% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. 

Από Δευτέρα

Αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο που οι μετακινήσεις προς τα νησιά γίνονται και με self test, δυνατότητα που παύει να ισχύει από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται σε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών. Το self test πλέον δεν θα γίνεται δεκτό παρά μόνον για τους ανήλικους άνω των 12 ετών. Τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Οι αλλαγές στοχεύουν να χρησιμοποιηθούν ως «μοχλός» πίεσης για όσους δεν έχουν πάει ακόμη να εμβολιαστούν, καθώς τους αναγκάζει να πληρώσουν για τη διενέργεια τεστ σε εργαστήριο ή να αναζητήσουν δωρεάν έλεγχο σε δημόσια δομή ή μέσω Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ. Μαζί με τους ανεμβολίαστους το μέτρο συμπαρασύρει και τους πολίτες -κυρίως νεότερους- που είτε ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους τις επόμενες ημέρες ή μέσα στον Αύγουστο, κυρίως όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, στο οποίο το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι από οκτώ έως 12 εβδομάδες.

Συνεπώς όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση πρέπει απαραιτήτως να ταξιδέψουν με αρνητικό μοριακό ή αρνητικό rapid τεστ, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους αλλά δεν έχουν περάσει οι 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για κάτι που δεν ανακοινώθηκε προχθές από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σκεπτικό ότι για να θεωρείται κάποιος «ασφαλής» πρέπει να έχουν παρέλθει οι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δηλαδή και με τη δεύτερη δόση.

Πλαφόν στις τιμές

Η δυνατότητα για rapid ή μοριακό τεστ είναι εφικτή σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τίθεται «πλαφόν» στην τιμολόγηση των τεστ. Ειδικότερα, για μοριακό έλεγχο ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας τίθεται το ποσό των 40 ευρώ και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας τα 20 ευρώ. Για το rapid test το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της υπηρεσίας είναι τα 10 ευρώ και ως όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας τα 10 ευρώ.

Ταχείς διαγνωστικούς ελέγχους (rapid tests) πραγματοποιούν καθημερινά και κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα. Εάν κάποιος πολίτης γνωρίζει πού γίνονται μπορεί να υποβληθεί και εκεί σε τεστ αρκεί να είναι στο προβλεπόμενο διάστημα (48 ώρες) για το ταξίδι στο νησί. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα αποστέλλεται με SMS στο κινητό.

«Οι ΚΟΜΥ βρίσκονται καθημερινά σε περισσότερα από 130 κεντρικά σημεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, όπου πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για την Covid-19», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται κάθε απόγευμα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ για τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ την επόμενη μέρα, καθώς και στη διεύθυνση https://eody.gov.gr/stathera-simeia-komy-testing-eody/ για όλα τα σταθερά σημεία διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 771 νέα περιστατικά κορονοϊού, αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με την περασμένη Παρασκευή, όταν τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε 395.

Στο μεταξύ, ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Κολομβία, ανιχνεύθηκε στη χώρα μας. Το θετικό δείγμα βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 9 Ιουνίου στην Πάτρα. Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών καθώς μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό αλλά και να διαφεύγει από την προστασία των εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...