Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Πρεμιέρα με Νεοελληνική γλώσσα για 100.000 υποψηφίους – Όλες οι αλλαγές που ισχύουν εφέτος

Με ένα συμπτυγμένο πρόγραμμα μόλις μίας εβδομάδας ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές για τους υποψηφίους, που αφήνουν σιγά σιγά πίσω τους μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων ετών.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων θα ξεκινήσουν την εξεταστική διαδικασία, ενώ την Τρίτη 22 Ιουνίου θα ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους με τη λήξη των εξετάσεων. Για τα ΕΠΑΛ, η διαδικασία ξεκινάει αύριο, 15 Ιουνίου.

Η φετινή διαδικασία ενέχει προκλήσεις για τους υποψηφίους, αλλά και ευκαιρίες, καθώς φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ανεβάζοντας τον πήχυ δυσκολίας, κυρίως για τους μέτριους μαθητές ή γι’ αυτούς με χαμηλές επιδόσεις που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΑΕΙ, όμως παράλληλα δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης ενός δεύτερου μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα ΙΕΚ.

Με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τόσο οι βαθμολογήσεις των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων όσο και των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, ώστε να προκύψει η λίστα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα.

Η λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα ΙΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα προκύψει από το συντελεστή που έχει ήδη ορίσει κάθε τμήμα μεταξύ του εύρους 0,8 και 1,20 και του μέσου όρου επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Οποιος υποψήφιος έχει επιδόσεις παρακάτω από την ΕΒΕ που θα προκύψει θα βρεθεί εκτός του πανεπιστημιακού τμήματος.

Για όσα τμήματα ορίζεται υποχρεωτική εξέταση σε ειδικό μάθημα, προβλέπεται και σε αυτή την περίσταση ΕΒΕ, η οποία θα προκύψει από τη μέση επίδοση ανά μάθημα και το συντελεστή που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια μεταξύ του εύρους 0,7 και 1,10.

Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξεκινάει στις 29 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου με το μάθημα της Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας.

Ο φετινός αριθμός εισακτέων για τα ΑΕΙ ανέρχεται σε 77.970, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι. Πλην της Νομικής Αθηνών, που χάνει 35 εισακτέους, οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Στα οικονομικά τμήματα, παρατηρείται μείωση εισακτέων σε όσα βρίσκονται σε κεντρικά Ιδρύματα και αύξηση σε όσα βρίσκονται σε περιφερειακά.

Αντίστοιχα, στο μηχανογραφικό για ΙΕΚ, που πρώτη φορά θα συμπληρωθεί φέτος από τους υποψηφίους, θα δοθούν 8.000 θέσεις για ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και του ΟΑΕΔ.

Πανελλαδικές 2021: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 14-6-2021 – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16-6-2021 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 

– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

 

 

 

– ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-6-2021 – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 

 

– χημεια

 

 

– πληροφορικη

ΤΡΙΤΗ 22-6-2021 – ιστορια 

 

-ΦΥΣΙΚΗ

 

– οικονομια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΕΛΛΑΔΑ

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη...