Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αρση μέτρων: Μόνο το «Ησαΐα χόρευε» θα… χορεύεται στους γάμους – Τι θα ισχύσει από 1η Ιουλίου

Για τη χαλάρωση των μέτρων, την επαναφορά της μουσικής και την αύξηση των καλεσμένων στις δεξιώσεις μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στην ΕΡΤ. «Το κάθε τι έχει νόημα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 01.30 έως 05.00 λήγει τέλος του μήνα. Αυτή την στιγμή οι λοιμοξιολόγοι μας λένε ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτό το ωράριο», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Όπως λειτουργούσαμε πριν με τη μουσική θα λειτουργούμε με τους κανόνες», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με τη μουσική. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε στοές, η πρόβλεψη για λειτουργία αφορά όλα όσα βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές μόνο με δύο εισόδους.

«Από 1ης Ιουλίου οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να πάμε στα 300 άτομα και πάντοτε με μέτρα και κανόνες, με ροτόντες των 8 ατόμων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης, ενώ μιλώντας για τους γάμους διευκρίνισε ότι οι καλεσμένοι θα ψυχαγωγούνται με μουσική αλλά δεν θα μπορούν να χορεύουν.

Με δεδομένη τη συνεχή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από το προσεχές Σάββατο, 12 Ιουνίου, τα καταστήματα εστίασης μπορούν να παίζουν μουσική σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για καθήμενους, με «τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά μία ώρα μετά σε σχέση με σήμερα, δηλαδή από τη 1.30 τα ξημερώματα.

Από την 1η Ιουλίου, και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταργείται το ωράριο κυκλοφορίας. Παράλληλα, αυξάνεται η δυναμικότητα του σχεδίου «Ελευθερία». Χθες άνοιξαν επιπλέον 420.300 ραντεβού των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson τόσο στην ηπειρωτική όσο και νησιωτική χώρα, δίνοντας ώθηση στους εμβολιασμούς.

Άρση μέτρων 

Η χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, περιλάμβανε και… ευχάριστες ειδήσεις τόσο αναφορικά με την αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος όσο και σε επιπλέον χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά από πολλούς μήνες. Πιο αναλυτικά, τα επόμενα βήματα που εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν ως εξής:

 • Από Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τη 1.30 και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί. Από την 1η Ιουλίου το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση που παραβιάζεται το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή για 15 ημέρες στο κατάστημα σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία καφέ και εστιατορίων σε στοές, με την προϋπόθεση πως έχουν δύο εξόδους για να διευκολύνεται η είσοδος και έξοδος, αλλά και ο αερισμός του χώρου.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος/θεάματος, και πιο συγκεκριμένα: Από 50% σε 75% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 1.000 θέσεις, στο 70% σε χώρους έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων, και εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο αριθμός καθορίζεται σταθερά στα 10.000 άτομα.
 • Την 1η Ιουλίου το όριο ατόμων σε δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα, αντί 100 που έχει οριστεί έως σήμερα.
 • Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
 • Από 11/6 λειτουργούν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Επιπλέον, επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.
 • Θα λειτουργούν οι εκθέσεις ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών.
 • Από Δευτέρα 14/6 λειτουργούν πλήρως τα φροντιστήρια για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφισταμένων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid test ή self test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).
 • Από 13 έως 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ειδική έκθεση Defea στο Metropolitan Expo σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων.
 • Η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων θα ισχύει μόνο σε όποιες περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

«Κάθε αβλεψία του ενός είναι μοιραία για πολλούς άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Δεν μετανιώνω για τίποτα. Όταν ήρθαν και με χτύπησαν οι τρεις μπράβοι, οι επιλογές μου ποιες ήταν;”. Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Light...

LIFESTYLE

“Μου κάνει εντύπωση, γιατί και η ίδια έχει κριθεί πάρα πολλές φορές για την εικόνα της και στερεοτυπικά”. Τις δηλώσεις που έκανε η Μαρίνα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατήρησε τη δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Ozempic, το δημοφιλές φάρμακο κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου, σε άτομα που...