Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πρίγκιπας Κάρολος: Το πυκνό πρόγραμμα της επίσκεψής του και το ενδιαφέρον του για το Τατόι

Ιδιαίτερα σφιχτό, χωρίς περιθώρια για ιδιωτικές συναντήσεις, θα είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος καταφθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Δούκισσα της Κορνουάλης, θα παραμείνει σε ελληνικό έδαφος για λιγότερες από 24 ώρες. Το γεγονός ωστόσο ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση εν καιρώ πανδημίας, κι ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει ακυρώσει δεκάδες προγραμματισμένα ταξίδια του, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα που ο ίδιος επιθυμεί να περάσει δημοσίως σχετικά με τις πολύ καλές σχέσεις που διαρηρεί με τη χώρα μας.

Παρόλο που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές σε ιδιωτικό επίπεδο αυτή αποτελεί μόλις την δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας. Η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018, είχε τριήμερη διάρκεια, και στο περιθώριό της είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κάποιες ιδιωτικές συνατήσεις και επισκέψεις όχι μόνον εντός αλλά και εκτός Αττικής. Ανάμεσά τους ήταν και η συνάντηση που είχε με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο .

και τα μέλη της οικογένειάς του κατά την διάρκεια μίας από τις δεξιώσεις που δόθηκαν προς τιμήν του στην βρετανική πρεσβεία. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επιθυμούσε να συναντηθεί και αυτή τη φορά με τον Κωνσταντίνο, η έλλειψη χρόνου αλλά και οι κίνδυνοι της πανδημίας που καραδοκούν, κατέστησαν ανέφικτο αυτό το ενδεχόμενο. Στο προηγούμενο επίσημο ταξίδι στη χώρα μας είχε επίσης πραγματοποιήσει ιδιωτική συνάντηση με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, στο σπίτι της στο Ψυχικό, ενώ είχε μεταβεί αεροπορικώς στην Κρήτη όπου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στην Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή.

Karolos_Konstantinos
Παρά την επιθυμία του ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν θα καταφέρει τελικά να συναντηθεί με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα

Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, και μάλιστα από τους πρώτους, τη νέα, εκ βάθρων ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη όπου θα μεταβεί απευθείας από το αεροδρόμιο προκειμένου να παραστεί στα επίσημα εγκαίνιά της μαζί με τους άλλους επίσημους προσκεκλημένους. Εκεί θα υποδεχτούν το πριγκιπικό ζεύγος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Από ελληνικής πλευράς το παρών θα δώσουν επίσης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητσμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατροανωλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνει εκφώνηση σύντομων ομιλιών από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και ξενάγηση σε ένα τμήμα των νέων εντυπωσιακών χώρων που φιλοξενούν πλέον τα πολύτιμα εκθέματά της.

Karolos_Agelopoulou
Ο Πρίγκιπας Κάρολος ανάμεσα στο ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου με το οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις

Θα ακολουθήσει, δύο ώρες περίπου αργότερα, το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με το οποίο και θα ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα. Δεδομένου δε ότι για την παρουσία τους στο δείπνο απαιτείται επίσημο ένδυμο θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα ώστε ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισα της Κορνουάλης να μπορέσουν να προετοιμαστούν αναλόγως.

Για την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου το πρόγραμμα του Πρίγκιπα Κάρολου περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και παρακολούθησ της στρατικωτικής παρέλασης η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Αμέσως μετά ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια θα αναχωρήσει, μαζί με την σύζυγό του, για το αεροδρόμιο.

Tatoi
Ο Πρίγκιπας Κάρολος επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κτήμα Τατοΐου

Το ενδιαφέρον για το Τατόι

Το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου αποτελεί ‘έναν με τον οποίο ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του παππού του και πατέρα του Πρίγκιπα Φίλιππου, Πρίγκιπα Ανδρέα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει επισκεφθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, κι αυτή σε ιδιωτικό επίπεδο, τον τάφο του παππού του, το μακρινό 1998. Γι’ αυτό εξάλλου και έχει ζητήσει να δει τα σχέδια και τις μελέτες που σχετίζονται με την αναμόρφωση του κτήματος, ιδιαιτέρως δε αυτά που αφορούν στο πρώην βασιλικό Ανάκτορο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μετατραπεί σε επισκέψιμο μουσείο.

Κατά τις πληροφορίες δεν θα γίνει κάποια αναλυτική παρουσίαση των μελετών του έργου αλλά μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με το τί περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Όπως αποκαλύπτει εξάλλου στο protothema.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής ο Πρίγκιπας Κάρολος είναι ενήμερος για την εξέλιξη των εργασιών καθώς το γραφείο του λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές ενημερώσεις επί του θέματος μετά από δική του επιθυμία φυσικά. «Ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε προσκληθεί επίσημα από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου να επισκεφθεί  το Τατόι το 2018, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, δεν κατέστη όμως δυνατό. Αντ΄ αυτού προσκλήθηκα εγώ από την βρετανική Πρεσβεία να παραστώ στη δεξίωση που δόθηκε προς την τιμήν του έτσι ώστε να έχω την ευκαιρία να τον ενημερώσω σχετικά. Ο ίδιος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και φάνηκε συγκινημένος από τις προσπάθειες που κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας για να σωθεί το Τατόι» δηλώνει ο ίδιος κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ήπιο και χαμηλών τόνων, με εξαιρετικό χιούμορ, βαθιά καλλιέργεια αλλά και έντονα ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που σε εκείνη την συνάντηση αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση το όραμα του Συλλόγου να αποκατασταθεί το κτήμα Τατοΐου με βασική προτεραιότητα όμως τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...