Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Λιανεμπόριο από 5 Απριλίου… και βλέπουμε – Άπιαστος ο στόχος της 29ης Μαρτίου

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση για «εγκατάλειψη» του στόχου της 29ης Μαρτίου για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι άνευ προηγουμένου, γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη των υπηρεσιών 206 ιδιωτών ιατρών προκειμένου να συμβάλλουν στην μάχη κατά της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την ίδια ώρα οι αριθμοί τρομάζουν. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς όπως είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσουν και τους 1.000.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια για μερική επαναφορά στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου, με άνοιγμα -υπό όρους- του λιανεμπορίου φαίνεται πως από το… συρτάρι πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων. Όπως έχει γράψει το protothema.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο επιθυμούσαν να δουν τα καταστήματα να ανοίγουν από εβδομάδα, ωστόσο θα ανέμεναν όσο συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι εάν και εφόσον τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν παρουσιάζουν ύφεση.

Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει, πέραν των επιμέρους ημερομηνιών, έναν βασικό στόχο: το Πάσχα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και κεντρικά η κυβέρνηση, επιθυμεί μέχρι τότε η πορεία της πανδημίας να έχει πάρει μία τέτοια πορεία έτσι ώστε να έχει επιτραπεί η λειτουργία της αγοράς στο σύνολό της, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς.

Το σενάριο λοιπόν του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου είχε απομακρυνθεί εδώ και κάποια 24ωρα καθώς διαφαινόταν πως η επιδημιολογική πορεία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ο στόχος πλέον έχει μπει για την 5η Απριλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι «συμφιλιωμένοι» με την ιδέα πως ίσως απαιτηθεί και μία εβδομάδα ακόμη. Άλλωστε το δόγμα βάσει του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι το «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» δείχνοντας πως τα λάθη των προηγούμενων μηνών έχουν γίνει μαθήματα.

Πάντως όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας το 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος. Την ίδια ώρα, το άνοιγμα και των περαιτέρω δραστηριοτήτων συμπαρασύρεται βαθύτερα στον χρόνο.

Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έβαλε… ταφόπλακα στα σενάρια για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στο λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας πάντως, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον,δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Βατόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Σταδιακό άνοιγμα από αρχές Απριλίου με ορίζοντα το Πάσχα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 σημείωσε πως είναι πιθανόν να έχουμε αγγίξει την κορύφωση του τρίτου κύματος εξηγώντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει αρχές Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα έως το Πάσχα.

Στόχος είναι όπως σημείωσε ό,τι ανοίξει να μην ξανά κλείσει, για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.

Σκουτέλης: Εκτός πραγματικότητας οι σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Νωρίτερα, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε αναφερόμενος στον σχεδιασμό για άνοιγμα του λιανεμπορίου πως τέτοιες σκέψεις είναι εκτός πραγματικότητας εφόσον επικρατούν οι παρούσες συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας.

Συμπαρασύρονται και οι υπόλοιπες δραστηριότητες

Η εξέλιξη αυτή, για την οποία πάντως είχαν προετοιμαστεί στο κυβερνητικό επιτελείο, επιφέρει καθυστερήσεις και στο άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων αφού οι επιστήμονες έχουν τονίσει κατηγορηματικά πως χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα, στο επιδημιολογικό μέτωπο, ενός τέτοιου ανοίγματος.

Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Πάντως ακόμη, δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα όσον αφορά στην εκπαίδευση αφού όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...