Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασε το 20% πλήρως εμβολιασμένων η χώρα – Τα νησιά «δείχνουν» τον δρόμο

Πρόσω ολοταχώς πλέει η «Γαλάζια Ελευθερία», η εμβολιαστική εκστρατεία στη νησιωτική χώρα, που σε αυτή τη χρονική φάση περιλαμβάνει 19 μεγάλους πληθυσμιακά νησιωτικούς προορισμούς, δημιουργώντας αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο, καθώς ήδη το 27% των κατοίκων, μονίμων και εποχικών, έχει πλήρη ανοσία.

Παράλληλα, με σταθερό ρυθμό συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και στην ηπειρωτική χώρα, με ημερήσιο αριθμό περίπου 100.000 χορηγούμενων δόσεων. Έως και χθες οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 5.751.115, με τον στόχο των 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών έως το τέλος Μαΐου να έχει εκπληρωθεί. Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, το 35,5% του γενικού πληθυσμού έχει καλυφθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου και το 20,39% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στην ταχύτερη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, που είναι το μείζον ζητούμενο για το εφετινό καλοκαίρι, αναμένεται να συμβάλλει το άνοιγμα των ραντεβού με τα τρία εκ των τεσσάρων εγκεκριμένων εμβολίων – μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια πλην του AstraZeneca σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε νέους ηλικίας 18 – 30 χρόνων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες, οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα ενταχθούν στην κανονική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας τμηματικά, δηλαδή πρώτα όσοι είναι από 25 – 29 ετών και στη συνέχεια η ομάδα των πολιτών 18 – 24 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι νέοι ηλικίας18 – 30 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τη διαθεσιμότητα να καθορίζεται από τις παραλαβές των δόσεων.

Η «Γαλάζια Ελευθερία»

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στα νησιά. Ενδεικτικό της καλής έκβασης της επιχείρησης είναι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού ξεπερνούν το μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προστατεύοντας τους κατοίκους ενόψει του θερινού τουριστικού κύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» – και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).

Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι ακόμη πιο θετική για τον ρυθμό θωράκισης των νησιωτικών περιοχών. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%. Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39% ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού.

Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς φτάνει το 100%. Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων της Λευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, που συμμετέχουν στον εμβολιασμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...