22/06/2021

Η Greek Μafia ξανά σε δράση μετά την καραντίνα

Η Greek Μafia διευρύνει τα… σύνορά της και προβαίνει σε θανατηφόρες «εκκαθαρίσεις», συνεργασίες και επεκτάσεις σε Αττική και επαρχία ανάλογα με τις εγκληματικές συμπράξεις.

Η οικονομική «πίτα» εκβιασμών έχει μικρύνει λόγω lockdowns, έχοντας όμως πολλούς διεκδικητές του «μαύρου χρήματος». Οι εκβιαστικές φατρίες… ακολουθούν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν ενδώσει στις οικονομικές απαιτήσεις τους σε όλα τα καταστήματα που μπορεί να έχουν ανοίξει από Πειραιά, Κολωνάκι έως και Μύκονο. Η «γεωγραφία» της ελληνικής «Καμόρα» αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόσφατο υπόμνημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Καταγράφονται σε αυτές τις εκθέσεις τουλάχιστον τέσσερις «αρχηγοί» των… Βόρειων και Νότιων, οι τρεις από τους οποίους έχουν πέσει θύματα αποτυχημένων συμβολαίων θανάτου τη διετία 2018-2019. Οι μεγάλες φατρίες συντονίζονται από τους «αρχηγούς» και έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τις εκβιαστικές προσεγγίσεις, ενώ οι τουλάχιστον 19 «υπαρχηγοί» διευθύνουν και καθοδηγούν τις υπο-ομάδες στη διακίνηση ναρκωτικών και πορνεία. Η προσπάθεια επέκτασης των εγκληματικών οργανώσεων είχε φανεί από το 2015 με την περίπτωση του 39χρονου πυγμάχου Αναστάσιου Μπερδέση, όταν τον είχε προσεγγίσει ομάδα εκβιαστών της Αθήνας προκειμένου να γίνει ο «αντιπρόσωπος» των παράνομων δραστηριοτήτων τους σε καλοκαιρινά καταστήματα στο Ξυλόκαστρο, Κιάτο, αλλά στην Πάτρα.

Συσκέψεις για τη Greek Mafia 

Δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της φυσικής ηγεσίας και αρμόδιων αξιωματικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η πρώτη αφορούσε τον επιχειρησιακό συντονισμό εξουδετέρωσης του οργανωμένου εγκλήματος με εντατικές αστυνομικές δράσεις για την ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου και των ερευνών. Η δεύτερη σύσκεψη αφορούσε το επιχειρησιακό πλάνο αστυνόμευσης τη μετα-COVID εποχή, με την αύξηση των περιπολιών και την έντονη αστυνομική παρουσία σε σημεία συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών ευέλικτων αστυνομικών ομάδων, που θα μπορούν να καλύπτουν περισσότερο γεωγραφικό χώρο, περισσότερες ώρες του 24ώρου.

Ελεγχοι

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι αρμόδιων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε νυχτερινά μαγαζιά και μπαρ, κυρίως στα νότια προάστια και στο παραλιακό μέτωπο της Βορειοανατολικής Αττικής. Μικρές ομάδες αστυνομικών της Ασφάλειας προέβησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους εξετάζοντας το ρόλο των εργαζομένων σε αυτά. Στόχος είναι να «χαρτογραφήσουν» τις περιοχές και να έχουν εικόνα για τη λειτουργία καταστημάτων και μπαρ, ενώ συμπληρώνουν και το παζλ της ανθρωπογεωγραφίας και της εικόνας τη νύχτα.

Εγκλημα μετά την… καραντίνα

Στο μεταξύ, η σταδιακή άρση του lockdown επέφερε όπως αναμενόταν και την άμεση «ανάκαμψη» όλων των εγκληματικών ομάδων, από διαρρήκτες έως ληστές, συνέπεια της οποίας ήταν και η 20χρονη Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Το πρώτο 4μηνο του 2021, συνολικά σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας, παρατηρείται μία αύξηση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 10%-15% …

Η αναπροσαρμογή του αστυνομικού σχεδιασμού στη σταδιακή άρση του lockdown δεν έχει αποδώσει, καθώς «όπως οι περιορισμένοι πολίτες βγήκαν μαζικά από τα σπίτια τους μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων, έγινε το ίδιο με τους πρωταγωνιστές συμμοριών, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες».

Αύξηση

Οι ληστείες σε όλη την επικράτεια παρουσιάζουν αύξηση 8%-10%, οι κλοπές-διαρρήξεις 15%-20%, οι κλοπές οχημάτων 10%-12%. Οι ληστρικές επιδρομές σε σπίτια καταγράφουν αύξηση 15%-17%, ενώ οι απάτες μέσω Διαδικτύου παρουσιάζουν αυξητικά ποσοστά 47%-57%, αλλά μειούμενα συγκριτικά με αυτά που εμφανίζονταν την περίοδο των lockdowns, που έφθασαν έως και 70%. Σε ποσοστό 5%-7% έχουν αυξηθεί οι ληστείες του δρόμου στην Αττική, με την αφαίρεση κινητών τηλεφώνων και μικρών χρηματικών ποσών.

Αύξηση 3%-5% παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες σε όλη την επικράτεια, ενώ στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται οι αποπλανήσεις και βιασμοί.

«Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει το καθήκον της»

Οι θανατηφόρες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος τους τελευταίους μήνες έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναγνώρισε ότι πρόκειται «για ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί». Τόνισε, βέβαια, ότι η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα. «Eχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται», σημείωσε η κυρία Πελώνη.

«Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει το καθήκον της. Προφανώς πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Eχουμε εμπιστοσύνη ότι επιχειρησιακά θα κάνει τη δουλειά της και ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είπε, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η ανησυχία της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών. Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ όπου υπογράμμισε: «Η πανβαλκανική μαφία έχει αποφασίσει να μεταφερθεί στη χώρα μας», σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις στα social media.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ

10%-15% αυξήθηκαν όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας το πρώτο 4μηνο του 2021

8%-10% οι ληστείες σε όλη την επικράτεια

15%-20% οι κλοπές-διαρρήξεις

10%-12% οι κλοπές οχημάτων

15%-17% οι ληστρικές επιδρομές σε σπίτια

5%-7% οι ληστείες του δρόμου στην Αττική

3%-5% οι ανθρωποκτονίες σε όλη την επικράτεια, στις αποπλανήσεις και τους βιασμούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.