Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έναρξη καμπάνιας ΟΝΝΕΔ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ + Συζήτηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Σπηλιο Λιβανό

Ζωντανά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό παρουσιάστηκε η καμπάνια της ΟΝΝΕΔ «Παράγουμε το μέλλον» για τον πρωτογενή τομέα

Την έναρξη της νέας καμπάνιας της για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής «Παράγουμε το μέλλον» πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ σε μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με προσκεκλημένο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Σε αυτή τη συζήτηση έλαβε χώρα και η πρώτη, λόγω των υγειονομικών δεδομένων, διαδικτυακή συνάντηση με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της καμπάνιας, που δεν είναι άλλοι από νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους του πρωτογενή τομέα. Στη ζωντανή συζήτηση που μεταδόθηκε από το κανάλι της ΟΝΝΕΔ στο YouTube συμμετείχαν νέοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι, αλιείς, παραγωγοί γεωργικών προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μιλώντας για τις ιδέες, τους προβληματισμούς, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, αλλά και τις προτάσεις τους προς τον Υπουργό.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις δυνατότητες του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναβαθμιστούν με τις νέες τεχνολογίες, να μιλήσουμε για τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στους νέους που ασχολούνται και επιχειρούν στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας αλλά και του αγροτικού τουρισμού για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ για την ανάδειξη της αξίας του πρωτογενούς τομέα και κυρίως για τις ευκαιρίες που δημιουργεί για τους νέους μας. Ολοι εμείς εδώ, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν και παραμένει να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες, γι αυτό και έχουμε ήδη βγάλει στη διαβούλευση το σχετικό μέτρο. Υπερδιπλασιάζουμε τα ποσά που υπήρχαν μέχρι τώρα σε προγράμματα νέων αγροτών. Φτάνουμε τα 400 εκατομμύρια και υπερδιπλασιάζουμε τα ποσά που δίνουμε ως bonus σ΄ αυτούς οι οποίοι θέλουν να γίνουν νέοι αγρότες. Δημιουργούμε δηλαδή τα κίνητρα για να έρθουν άνθρωποι να επενδύσουν στο χώρο αυτό και να συνειδητοποιήσουν ότι από την ενασχόλησή τους με τη γη και τη θάλασσα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν και πιο πολλά χρήματα. Η στήριξη του έλληνα παραγωγού -πρωτίστως- και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής, και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και του σεβασμού στο περιβάλλον είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι. Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας:

Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται στο Υπουργείο, θα επικεντρωθούμε σε πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:
– Στην επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

– Στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο
– Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.
– Σε μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους
».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαιρετισμό απεύθυνε προς τους νέους και η Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

Με την έναρξη της καμπάνιας η ΟΝΝΕΔ εγκαινίασε και μια πλατφόρμα στο site της (https://www.onned.gr/paragoume/) στην οποία οι νέοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ο καθένας στον τομέα του, προκειμένου μέσω ανοιχτής διαβούλευσης να συνδιαμορφωθεί μια πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας και έχει απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές εφόσον μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε σωστά. Με νέους από ολόκληρη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, σήμερα ξεκινάμε μαζί αυτή την καμπάνια για να μπορέσουμε να ακούσουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους και να διαμορφώσουμε μαζί τους μια πρόταση ώστε να τους δώσουμε όσο μπορούμε περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσουν και να παράξουν το μέλλον τους».

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γακόπουλος, συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας, ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Αναστασόπουλος, ο Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων & Παραγωγικών Τομέων ΟΝΝΕΔ Ανέστης Φίσκας, καθώς και νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα από όλη την Ελλάδα:

– Ο Γιάννης Τομαράς, τυροκόμος, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ

– Η Σοφία Παπαδοπούλου, γεωπόνος από το Νομό Ξάνθης

– Ο Αλέξανδρος Αξιωτίδης, παραγωγός φρούτων από τα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας

– Ο Χρήστος Πανίτσας, ελαιοπαραγωγός από το Νομό Αχαΐας

– Η Όλγα Στρίβα, καπνοπαραγωγός από το Νομό Θεσσαλονίκης

– Ο Γιώργος Σκάρος από την Κάλυμνο που ασχολείται με την αλιεία

– Ο Δημήτρης Καρράς, γεωπόνος, αγρότη και ιδιοκτήτης εταιρίας λιπασμάτων στο Νομό Χαλκιδικής

– Η Μαρία Καραπιπέρη, κτηνοτρόφος από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας

– Ο Θανάσης Άμπας, καλλιεργητής superfoods από το Νομό Φλώρινας

Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Την πλατφόρμα για να καταθέσετε τις προτάσεις σας για την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ «Παράγουμε το μέλλον» μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ:

https://www.onned.gr/paragoume/

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...