14/04/2021

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια – Οι αλλαγές στα κριτήρια κακής γονικής μέριμνας

Σε δημόσια διαβούλευση μπήκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου.

Ο νέος νόμος προβλέπει σαρωτικές αλλαγές σε περίπτωση διαζυγίου, με βασικότερη την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο (τη λεγόμενη «συνεπιμέλεια»).

Οπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης «προάγονται, παράλληλα, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση». Στο νομοσχέδιο θεσπίζεται επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίο δεν διαμένει για το 1/3 του χρόνου, τεκμήριο που μπορεί να αλλάζει με την απόφαση του δικαστηρίου.

Αλλαγές επέρχονται επίσης στα κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία συγκεκριμενοποιούνται και λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η αδικαιολόγητη μη καταβολή της διατροφής, η έλλειψη σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλο γονέα.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ και δικαστικούς λειτουργούς. Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων opengov.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.