Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πυρετός σε ΜΕΘ και νοσοκομεία – 937 εισαγωγές σε ένα διήμερο, οι 520 στην Αττική

Ακόμη μία εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα είναι η τρέχουσα όσον αφορά στην πανδημία, με νέα αυστηρότερα μέτρα να έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε επιπλέον περιοχές της χώρας και κλείσιμο όλων των σχολείων ακόμη και όπου δεν ισχύει καθεστώς σκληρού lockdown, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Το τρίτο επιδημικό κύμα αποδεικνύεται δύσκολο στη διαχείρισή του. Οι αριθμοί κρατούν το συναγερμό στο ανώτατο επίπεδο – 98 ασθενείς διασωληνώθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας, 151 έχασαν τη ζωή τους το τριήμερο που πέρασε. Από την Τετάρτη δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να καταγραφούν τα ίδια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ή και περισσότερα κρούσματα, δηλαδή πάνω από 3.000, και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν επίπεδα Δεκεμβρίου. Τα δεδομένα αυτά τραβούν προς τα πίσω το άνοιγμα της οικονομίας και φέρνουν το ΕΣΥ μπροστά από ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

Χθες, πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας. Στη διάρκειά της εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση. Εκτός από τις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει, θα αναζητηθεί από το υπουργείο Υγείας επιπλέον βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ… λυγίζουν υπό το βάρος των ροών στα νοσοκομεία. Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως να έχει διπλή κατεύθυνση: Τόσο όσον αφορά στη διάθεση ενός ακόμη νοσοκομείου σαν το «Ερρίκος Ντυνάν», ώστε να «απορροφά» non Covid περιστατικά, όσο και επιπλέον δομών για Covid ασθενείς, στο πρότυπο με ό,τι έχει ήδη γίνει με το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου.

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να απαιτηθεί και άλλη «stepdown» δομή, καθώς «Παμμακάριστος» και «Αγία Βαρβάρα» -που δέχονται δηλαδή ασθενείς για την αποθεραπεία τους- έχουν γεμίσει. Ενδεχομένως, όμως, να χρειαστεί και άλλο νοσοκομείο για περιστατικά non Covid. Από το υπουργείο Υγείας διαμηνύουν ότι εάν εξελιχθεί δυσμενώς η επιδημία, θα επικαιροποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εντάσσοντας περισσότερες δομές του ιδιωτικού τομέα.

Νοσηλείες και διασωληνωμένοι, πάντως, βρίσκονται σε διαρκώς ανοδική πορεία ενώ το «πικ» της επιδημίας δεν έχει ακόμη φανεί κατά τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση του ΕΣΥ, και ειδικά της Αττικής, θα συνεχίσει και για τις επόμενες εβδομάδες. Ενδεικτικό της τεράστιας πίεσης που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι ότι στο διήμερο Σαββάτου και Κυριακής πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 937 νέες εισαγωγές, από τις οποίες οι 520 στην Αττική.

Παράλληλα, σε διάστημα μίας εβδομάδας, Κυριακή 7 Μαρτίου με Κυριακή 14 Μαρτίου, χρειάστηκαν διασωλήνωση επιπλέον 98 άτομα. Ειδικότερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε στους 564, σε σχέση με 466 την Κυριακή 7 Μαρτίου. Ο ίδιος δείκτης παρέμεινε σταθερός στους 564 χθες, Καθαρά Δευτέρα, κάτι που μπορεί να είναι και συγκυριακό. Η πορεία μέχρι τώρα δείχνει όμως ότι οι κρίσιμοι δείκτες των νοσοκομείων κινούνται με ρυθμό… Νοεμβρίου και οι διασωληνωμένοι τις επόμενες ημέρες θα ξεπεράσουν τους 600. Σύμφωνα με καταγγελίες προσωπικού των νοσοκομείων, μάλιστα, διασωληνώνονται ασθενείς και εκτός ΜΕΘ.

Ανοδος αναμένεται και στον αριθμό των θανάτων. Το τριήμερο Σαββάτου-Καθαράς Δευτέρας καταγράφηκαν 151 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας σε 7.137. «Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική για τον κορονοϊό ενημέρωση της Παρασκευής. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης επανέλαβε ότι η αποκλιμάκωση αναμένεται από τις 20/3 και μετά, υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί, στις 5-6/3 θα παρατηρούνταν το «πικ», αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.134 νέα κρούσματα, τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 11.714 τεστ. Ο αριθμός είναι παρόμοιος με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (1.165 τη Δευτέρα 8/3), ωστόσο η καταγραφή της Κυριακής -1.626 περιστατικά- ήταν σαφώς υψηλότερα συγκριτικά με τα 1.142 περιστατικά της Κυριακής 7/3. Τα στοιχεία αυτά προμηνύουν πιθανόν για ακόμη περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την περασμένη. Η επιδημιολογική εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί αύριο Τετάρτη, καθώς τα σημερινά κρούσματα θα επηρεαστούν από την αργία της Καθαράς Δευτέρας, άρα θα είναι λιγότερα τα κρούσματα λόγω λιγότερων τεστ. Οι ειδικοί θα έχουν μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν Τετάρτη με Πέμπτη, έτσι ώστε να μπορέσουν να «σχεδιάσουν» τα επόμενα βήματα για την αποκλιμάκωση ή όχι των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...