Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σχεδόν 100 διασωληνωμένοι σε μία εβδομάδα – Σε επίπεδα Νοεμβρίου η επιδημία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση του τρίτου επιδημικού κύματος, με αριθμούς κρουσμάτων και δείκτες νοσηλειών και διασωληνωμένων να είναι στα … ύψη.

Χθες, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέβηκαν στους 564, κατά 98 περισσότεροι σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, στις 7 Μαρτίου, όταν οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 466. Ο συγκεκριμένος «σκληρός» δείκτης ακολουθεί μια συνεχόμενα ανοδική πορεία, που δυστυχώς θα συνεχίσει για δύο με τρεις εβδομάδες, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Παράλληλα διαρκώς αυξανόμενη είναι η τάση των νέων εισαγωγών. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν για ακόμη μία φορά τις 500 και ανήλθαν σε 504, από τις οποίες περισσότερες από 300 εντοπίζονται στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή στην Αττική. Συνολικά έως χθες το βράδυ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας νοσηλεύονταν 581 ασθενείς.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική ξεπερνά το 92% και οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι και αυτή η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η αλυσίδα μετάδοσης αποδεικνύεται ανθεκτική. Συνολικά η επιδημία πλησιάζει τα επίπεδα του Νοεμβρίου, όπως επισημάνθηκε και στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Tα 1.626 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε μόλις 18.823 τεστ, γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός των ημερήσιων θετικών διαγνώσεων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, την περασμένη Κυριακή δηλαδή, τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 1142. Η αύξηση αυτή που παρατηρείται, προμηνύει ενδεχομένως, για νέο «ρεκόρ» ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού την Τετάρτη, καθώς της Τρίτης θα έχουν επηρεαστεί από την Καθαρά Δευτέρα και τα τεστ θα είναι λίγα.

Από τις χθεσινές μολύνσεις, οι 834 εντοπίζονται στην Αττική. Το κέντρο της Αθήνας κατέγραψε 233 κρούσματα και ο Πειραιάς 158. Υπενθυμίζεται ότι ο Πειραιάς προβληματίζει έντονα επιστήμονες και κυβέρνηση, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, «που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Αύριο τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο τηλεκπαίδευσης όλων των σχολικών βαθμίδων για όλη τη χώρα, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές όπου λειτουργούσαν διά ζώσης νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Το κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες στοχεύει στη μείωση της διασποράς ώστε να είναι εφικτό να γίνει ένα βήμα προς τα τέλη του μήνα στην οικονομία, με επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όμως, πιθανόν να μην επιτρέψουν σύντομα άνοιγμα δραστηριοτήτων, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά από τη στιγμή που οι μεταλλάξεις σαρώνουν και η «βρετανική» τείνει να κυριαρχήσει.

Την ελπίδα εξόδου από την υγειονομική κρίση εξακολουθούν να προσφέρουν οι εμβολιασμοί. Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι τώρα 1.283.472 εμβολιασμοί, αριθμός που αφορά στο σύνολο των εμβολιασμών, τόσο όσους είναι με την 1η δόση όσο και όσους είναι με τη 2η. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες της πρώτης κατηγορίας που έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε στον απόηχο αναφορών για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...