Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα με πέταγμα χαρταετού εντός δήμου και SMS 6 στο 13033

Κανονικά θα μπορεί να γίνει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα αφού δεν αποφασίστηκε τελικώς το κλείσιμο των μεγάλων πάρκων, ούτε και επιβλήθηκε αυστηρότερο «μπλόκο». Υπήρξαν εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ωστόσο δεν εισακούστηκαν και τα μέτρα που θα ισχύουν θα είναι τα ίδια που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες.

Έτσι, σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο τριήμερο που έρχεται και την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο δεν φαίνεται να ανακοινώνονται νέα μέτρα, παρά μόνο συστάσεις. Στόχος είναι οι πολίτες να ακολουθήσουν το πλαίσιο που είναι σε ισχύ, να βγουν βόλτα και εφόσον μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό σε κάποιο κοντινό πάρκο της περιοχής τους, πάντα με σεβασμό στα μέτρα με δεδομένο πως δεν επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Έτσι, παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για να μπει λουκέτο στα πάρκα, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως απαιτείται αποστολή SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την μόνιμη κατοικία των πολιτών, μέτρο που κρίνεται από τις αρχές ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Έτσι όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να στείλει κωδικό 6 στο 13033 θα μπορεί να μετακινηθεί μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο
.

Προς νέα παράταση το lockdown

Στο πλαίσιο αυτό, η Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πολλές ακόμη ημέρες που απομένουν έτσι ώστε να έρθει τελικά η χαλάρωση του αυστηρού lockdown, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για άνοιγμα της αγοράς.

Για μία ακόμη ημέρα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παρέμεινε υψηλός, με 2.570 περιστατικά σε όλη την επικράτεια. Η επιδημιολογική εικόνα σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πλαίσιο για τη διαχείριση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες. Οι διασωληνωμένοι δε, έσπασαν το φράγμα των 500, φτάνοντας τους 506.

Έτσι, όλα τα στοιχεία πλέον «δείχνουν» παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική. Την πιθανή παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και το ποιες περιοχές παραμένουν ή εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Πάντως, παρά τα σκληρά δεδομένα της πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για την άρση των μέτρων του lockdown. Ο στόχος της 29ης Μαρτίου παραμένει, κάτι που επισημαίνουν και οι επιστήμονες, αν και σε περίπτωση που τα κρούσματα δεν εμφανίσουν μείωση, ο σχεδιασμός θα μεταβληθεί μεταφέροντας την επανεκκίνηση για τις αρχές Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση καταλυτικό ρόλο θα παίξει η πορεία των εμβολιασμών οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η Αριστοτελία Πελώνη, πάντως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης συνέστησε υπομονή λέγοντας πως το σύστημα Υγείας θα δέχεται πίεση για τις επόμενες 10 ημέρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ αναγκάζει την κυβέρνηση να περιμένει προκειμένου να αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς. Όπως είπε, ωστόσο, στόχος είναι να μπορέσει να τηρηθεί, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Πρώτο αναμένεται, σύμφωνα με αυτόν τον άτυπο σχεδιασμό να ανοίξει το λιανεμπόριο με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το SMS στο 13032, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα. Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, αυτά που ακολουθούν είναι ο τουρισμός τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 14, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς και τα bar και γυμναστήρια μέσα στον Ιούνιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...