12/04/2021

Πώς οι πορείες συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Οι διαδηλώσεις επιβαρύνουν την πανδημία σύμφωνα με έρευνα

Οι διαδηλώσεις ενάντια στα lockdown οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού, σύμφωνα με έρευνα. Οπως γράφει το politico, oι ερευνητές συμπεραίνουν πως περίπου 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν ακυρωθεί οι πορείες.

Μάλιστα όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις αυξημένες μολύνσεις στην Ελλάδα προκύπτει πως οι διαδηλώσεις επηρεάζουν την καμπύλη των κρουσμάτων

Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα το Politico αναφέρει πως διαδηλώσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση του κορωνοϊού οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τα τέλη του έτους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Τι έδειξε η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου

Από το καλοκαίρι που μας πέρασε, στη Γερμανία έλαβαν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19, με τους συμμετέχοντας συχνά να μην σέβονται τους κανόνες social distancing (τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων για την ανάσχεση της διάδοσης) ή τον κανόνα για την χρήση της μάσκας.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο μελετών Leibniz Centre for European Economic Research (ZEW) και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, εξέτασε δύο πορείες που διοργανώθηκαν από την κίνημα Querdenken το Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν είχαν ακυρωθεί αυτές οι πορείες, περίπου 16.000 με 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, οι ερευνητές εστίασαν σε περιοχές όπου λειτούργησε ένας σταθμός λεωφορείων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των διαδηλωτών στο σημείο που έλαβαν χώρα οι διαδηλώσεις της οργάνωσης Querdenken. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις συγκεκριμένες περιοχές το ποσοστό των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα επτά ημερών σημείωσε μεγάλη αύξηση σε συνέχεια των δύο διαδηλώσεων.

Η έρευνα έδειξε πώς η συμπεριφορά μερικών χιλιάδων πολιτών είχε μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ο Martin Langer, που συνυπέγραψε την έρευνα (διβάστε την έρευνα ΕΔΩ), σημείωσε πως «μια μειοψηφία πολιτών που δεν συμμορφώνεται με τους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς συμμετέχοντας σε πορείες μπορεί να θέσει σε σημαντικό κίνδυνο τους υπόλοιπους».

Οι διαδηλώσεις και η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Οπως καταγράφεται στο παρακάτω βίντεο η ανοδική πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού που καταγράφεται στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ φαίνεται να συνδέεται και με τις πορείες-διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Μάλιστα σε πολλές από αυτές τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται, αφού οι συγκεντρωμένοι σπανίως τηρούν τις αποστάσεις, ενώ και δεν φορούν πάντα τις μάσκες προστασίας με τον τρόπο που έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Ερευνα του ΜΙΤ για τη διασπορά του κορωνοϊού στα ΜΜΜ

Ερευνα του ιατρικού τμήματος του ΜΙΤ αναφορικά με τα ΜΜΜ και τη διασπορά του κορωνοϊού έδειξε πως ο κόσμος δεν συνηθίζει να περνά πολλή ώρα στο λεωφορείο ή στο μετρό – τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με τον χρόνο που περνά στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή ενώ απολαμβάνει ένα χαλαρό δείπνο σε ένα εστιατόριο με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο εύκολη η διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως προηγμένοι μηχανισμοί που τίθενται σε εφαρμογή σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ιαπωνία για την ιχνηλάτηση επαφών δεν αποδεικνύουν διασύνδεση μεταξύ συρροής Covid-19 και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό το γεγονός ενδέχεται να οφείλεται στη δυσκολία ιχνηλάτησης επαφών που συμβαίνουν κατά την χρήση ΜΜΜ, ενώ μπορεί και να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες μετακίνησης.

Αρχικά, ο κόσμος δεν συνηθίζει να περνά πολλή ώρα στο λεωφορείο ή στο μετρό – τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με τον χρόνο που περνά στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή ενώ απολαμβάνει ένα χαλαρό δείπνο σε ένα εστιατόριο.

Δεύτερον, οι άνθρωποι τείνουν να κάθονται ή να στέκονται ήσυχα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους. Δεν μιλούν, δεν τραγουδούν, δεν φωνάζουν ή συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των αναπνευστικών σωματιδίων που απελευθερώνονται με κάθε αναπνοή.

Επιπρόσθετα, η χρήση ΜΜΜ σύμφωνα με την αρχή MBTA είναι πολύ χαμηλότερη πλέον σε σύγκριση με το μέσο όρο πριν – λιγότερο από το 50% των επιπέδων προ πανδημίας. Αυτό δίνει στους ανθρώπους περισσότερο χώρο για να κινηθούν. Επιπλέον, στην περιοχή της Βοστώνης καταγράφονται πολύ λιγότερα νέα κρούσματα COVID-19 πλέον, ενώ το χαμηλό επίπεδο εξάπλωσης στην κοινότητα μειώνει τον κίνδυνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.