Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Elbeik: Πώς το πλοίο με τα 1.780 ζώα βρέθηκε στην Ελλάδα – Μετά από «θρίλερ» αναχωρεί από την Καλαμάτα

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει από την Καλαμάτα το πλοίο Elbeik με τα 1.780 αιγοπρόβατα και ζωοειδή, το οποίο μετά από μία… Οδύσσεια μηνών στην Μεσόγειο βρέθηκε στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό προκειμένου να επιστρέψει στην Ισπανία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν εύκολη καθώς το πλοίο είχε περάσει από χώρες της Μεσογείου ζητώντας να ελλιμενιστεί, όμως το αίτημά του δεν γινόταν δεκτό υπό τον φόβο ασθενειών των ζώων που μεταφέρονται.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και το Elbeik και ένα ακόμα πλοίο, το Karim Allah, επρόκειτο να μεταφέρουν τα ζώα μεταξύ των οποίων και νεαροί ταύροι προς αναπαραγωγή στην Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν έγινε ποτέ -τουλάχιστον για το Elbeik.

Και οι δύο αποστολές αντιμετώπισαν προβλήματα όταν τους αρνήθηκε να εισέλθουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Λιβύης, λόγω του φόβου ότι τα ζώα είχαν μια ασθένεια, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η οποία προκαλεί χωλότητα και αιμορραγία μεταξύ των βοοειδών, αλλά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.

Αυτό κινητοποίησε τις ισπανικές αρχές που δήλωσαν πως εάν τα ζώα έφταναν στην Ισπανία θα έπρεπε να θανατωθούν υπό των φόβο των ασθενειών. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων και των ζώων ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση προκειμένου να μην χάσουν χρήματα από την θανάτωση. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι τα ζώα του Elbeik δεν θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικά για το Karim Allah, το οποίο μετέφερε πάνω από 800 ζώα, ο βασικός λόγος ήταν ο ελλιμενισμός του στην Λιβύη. Αυτό, γιατί η αφρικανική χώρα έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ζώων στην ΕΕ λόγω της ύπαρξης, μεταξύ άλλων επιζωοτιών, σημαντικών επιπτώσεων στα ζώα, στα πόδια και- στοματική νόσο.

Το «Karim Allah» έφυγε από την Καρθαγένη  της Ισπανίας με υποτιθέμενο προορισμό την Αλεξανδρέττα, στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, το πλοίο άλλαξε όμως πορεία και κατευθύνθηκε προς την Τρίπολη της Λιβύης όπου, ωστόσο, τα βοοειδή δεν έγιναν δεκτά λόγω ύποπτων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενής νόσος με περίοδο επώασης 5-10 ημέρες που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Το πλοίο ζήτησε να ελλιμενιστεί στην Τυνησία για την προμήθεια ζωοτροφών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Στις 28 Ιανουαρίου βρισκόταν στα νερά της Αουγκούστα στην ανατολική Σικελία, όπου ανακοινώθηκε ότι ήταν «μερικώς φορτωμένο» και, αφού αγόρασε ζωοτροφές, κατευθύνθηκε πάλι προς δυτικά, στον Κόλπο του Κάλιαρι. Το πλήρωμα κοινοποίησε στην ακτοφυλακή της πρωτεύουσας της Σαρδηνίας τη μεταφορά ζωοτροφής.

Οι ιταλικές αρχές ετοίμαζαν επιθεώρηση για να επαληθεύσουν την κατάσταση στο πλοίο, αλλά το πλοίο έφυγε απροειδοποίητα και σύμφωνα με τους χάρτες, κατευθύνθηκε στην Καρθαγένη, με πολύ αργούς ρυθμούς, καθυστερώντας στα ισπανικά παράλια.

ploia-mesogeios-6584
Η πορεία των δύο πλοίων – Πηγή: Guardian

Το Elbeik στην Ελλάδα – Τι λέει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο protothema.gr

Ενώ το Karim Allah βρέθηκε στην Ισπανία, χωρίς τα ζώα να βγουν από το πλοίο, το Elbeik ξεκίνησε μία… Οδύσσεια στην Μεσόγειο προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Ελλάδα.

Το Elbeik κατά την διάρκεια του ταξιδιού του έχει περάσει από Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτο και την Κατεχόμενη Κύπρο για να δρομολογήσει τελικά την επιστροφή του στην Ισπανία.

Ωστόσο κατά την διαδρομή του, ευρισκόμενο στα ανατολικά της Κρήτης, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να πλεύσει προς τον Πειραιά και να ελλιμενιστεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν το Λιμενικό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όπως λέει στο protothema.gr, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, το περιστατικό, η κυβέρνηση το χειρίστηκε σεβόμενη τους κανόνες ευζωίας των ζώων αλλά και με γνώμονα την προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου. Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις που έγιναν σημείωσε πως «στις 4 Μαρτίου λάβαμε κλήση από το πλοίο που βρισκόταν ανατολικά της Κρήτης για ελλιμενισμό στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, ζωοτροφές και ανταλλακτικά».

Το αίτημά του, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε καθώς είχε περάσει από τρίτες χώρες οι οποίες δεν είναι απαλλαγμένες από τον αφθώδη πυρετό. Έτσι βρέθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από την Μήλο έως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού τελικώς προέκρινε την λύση του ανεφοδιασμού στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης εάν λάμβανε σχετικό αίτημα. Το αίτημα εστάλη και τελικώς το Elbeik κατευθύνθηκε στην Κρήτη και στην συνέχεια προς την Καλαμάτα για αγκυροβόλι.

elbeik-kalamata-574

Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, έχει οργανωθεί μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.

«Αυτή την στιγμή παραδίδονται τρόφιμα στο πλοίο για ανθρώπους και ζώα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πλοίο θα πλεύσει προς την Καρθαγένη της Ισπανίας» αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Αραμπατζή η οποία τονίζει πως η διαχείριση του ζητήματος έγινε βάσει του Ενωσιακού δικαίου και με ενημέρωση προς την Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Κάθε αίτημα σχετικά με την παροχή βοήθειας προς το πλοίο ικανοποιήθηκε» αναφέρει η κυρία Αραμπατζή σημειώνοντας πως «δεν ήταν μία απλή υπόθεση, ωστόσο τέλος καλό, όλα καλά».

Πλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πλοίο μόλις λάβει όλες τις προμήθειες σε τρόφιμα και ζωοτροφές θα αναχωρήσει με κατεύθυνση προς την Ισπανία. Καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα εξελίσσεται ένα ακόμη θρίλερ που θα αφορά στην τύχη των ζώων. Με δεδομένο πως, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη πεθάνει κάποια από τα ζώα κατά την διάρκεια τοτ ταξιδιού, ανακύπτει ζήτημα ευρύτερης δημόσιας υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ισπανικές αρχές επιθυμούν την θανάτωσή τους, ενώ οι ιδιοκτήτες των ζώων αναζητούν λύσεις προκειμένου να αγοραστούν από τρίτο και να μην υποστούν σε νέα οικονομική ζημία.

Ο Guardian σημειώνει πως εκπρόσωποι του Karim Allah και του Elbeik κατηγόρησαν τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για την κακή τους κατάσταση, κατηγορώντας τους για ένα λάθος στην πιστοποίηση υγείας των ζώων που οδήγησε τους λιμενικούς υπαλλήλους να αρνηθούν την είσοδο στα πλοία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ανακοινώνει ότι το ηλεκτρικό SUV, Atto 3, είναι τώρα διαθέσιμο στην εξαιρετικά ελκυστική τιμή των 26.525 ευρώ, ετοιμοπαράδοτο, με δωρεάν service...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για όσους δεν το ξέρουν, η συγκεκριμένη “πορεία” από τη γκάμα μιας εταιρείας σε εκείνη κάποιας άλλης, δεν είναι κάτι νέο. Συμβαίνει εδώ και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλώβητη έχει μείνει προς το παρόν η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών, η οποία αν και τη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στη 13χρονη καριέρα του, το SUV της Dacia, κατέκτησε πάνω από 40 τίτλους, ενώ η παραγωγή του ξεπέρασε τις 2,2 εκατομμύρια μονάδες. Η σχεδίαση...