Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί: Τι αλλάζει στο σχέδιο «Ελευθερία» – Ποιες ομάδες εμβολιάζονται τον Μάρτιο

Σημαντική ενίσχυση στο εμβολιαστικό μέτωπο της χώρας μας θα προσφέρει η χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης σε όλους τους πολίτες, 18 χρόνων και άνω, χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό που είχε τεθεί τον περασμένο μήνα, κατά την έγκρισή του από τους αρμόδιους φορείς – υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 χρόνων και ήδη έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού τουλάχιστον 352.000 Έλληνες ηλικίας 60-64 χρόνων.

Η χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων – κατόπιν της σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού- σε συνδυασμό με τις νέες παραλαβές εμβολίων τον Απρίλιο που αναμένει η Ελλάδα από τις εταιρίες AstraZeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Pfizer/BioNTech και Johnson&Johnson, θεωρείται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας κατά του κορωνοϊού. Ο τελικός στόχος είναι να επιταχυνθεί, αλλά με ασφάλεια πάντοτε, ο εμβολιασμός σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς πολίτες, οι οποίοι νοσούν και πιο βαριά εάν προσβληθούν από κορονοϊό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πολύ σημαντική είναι η συνεχώς και πιο θετική στάση υπέρ του εμβολιασμού που αποτυπώνεται και στη στάση των ηλικιωμένων πολιτών. Σύμφωνα με μελέτη της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Βάνα Σύψα, η πρόθεση εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στο 85,9%, σημειώνοντας αύξηση περίπου της τάξεως του 17%.

Συνολικά, έχουν γίνει περισσότεροι από 1.120.000 εμβολιασμοί, και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχει ανέλθει στο 7,12%. Τουλάχιστον 373.000 πολίτες έχουν πλήρη κάλυψη, έχοντας λάβει και τις δύο δόσεις και άλλοι 747.000 έχουν λάβει μία δόση. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσηση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πιο ήπια. Σε 600.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, καταγράφηκαν 1.000 που είχαν νοσήσει αλλά ελαφρά. Και στους 350.000 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, νόσησαν επίσης ήπια οι 354.

Οι έρευνες που έδωσαν το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου χωρίς ηλικιακό όριο

Χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων, τα οποία οδήγησαν σε επικαιροποίηση των σχετικών συστάσεων και στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, έχουν δημοσιευτεί τρεις μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης σε ηλικιωμένους, δηλαδή σε άτομα που στις αρχικές μελέτες δεν είχαν μπει άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από τη Σκωτία και αφορά σε πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου, του εμβολίου και των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και των Pfizer/BioNTech, μετά από διάστημα 28-35 ημερών μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της ομάδας που είχε λάβει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και κατά 94% οι εισαγωγές εκείνων που είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Σε κάθε περίπτωση, με μία δόση εμβολίου επιτεύχθηκε η μείωση των εισαγωγών ασθενών με νόσο covid-19 στα νοσοκομεία.

Η δεύτερη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η καθηγήτρια, είναι μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά σε 7,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου, φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια, AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Pfizer/BioNTech, κατά 80%.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο» συνόψισε η κυρία Θεοδωρίδου και κάλεσε τους ηλικιωμένους που «αντιστέκονται» και δεν εμβολιάζονται, να κινητοποιηθούν και να οργανώσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της αύλης συνταγογράφησης.

Οι νέες παραλαβές εμβολίων

Μεγάλη «ώθηση» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» θα δώσει η διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, καθώς εφεξής δεν θα χρειάζονται τα δύο παράλληλα συστήματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού. Όλοι οι πολίτες, με βάση βεβαίως την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους μέσω των καναλιών προγραμματισμού ραντεβού.

«Είναι μια εξέλιξη που θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε με την ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων, ειδικά στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές. Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο συστημάτων, έτσι ώστε πλέον να έχουμε κάλυψη για όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας» εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπεύθυνος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, οι Pfizer/BioNTech τον Απρίλιο θα παραδώσουν στην Ελλάδα 1.071.000 δόσεις εμβολίων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται πλάνο παραδόσεων και από τις άλλες εταιρείες.

Η εταιρεία Johnson and Johnson επιβεβαίωσε αρμοδίως την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παραδώσει τον αριθμό δόσεων που έχει συμφωνηθεί για το 2ο τρίμηνο του 2021 με τις παραδόσεις να ξεκινούν μετά τα μέσα Απριλίου. Η αμερικανική εταιρία θα παραδώσει στην Ελλάδα 1,2 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, με τις παραδόσεις να αφορούν 400.000 δόσεις τον μήνα.

Επίσης, κατά πληροφορίες άλλες 500.000 εμβόλια αναμένεται να παραληφθούν τον επόμενο μήνα από τις AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

«Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου»
εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους για την ολοκλήρωση της μεγάλης βάσης του τείχους ανοσίας.

Ποιες ομάδες ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων εμβολιάζονται τον Μάρτιο και για ποιες ανοίγει η πλατφόρμα

Εντός του Μαρτίου συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 60-64 καθώς και 80 και άνω, οι οποίοι «άνοιξαν» τον χορό των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αλλά συνεχίζουν καθώς η πλατφόρμα δεν κλείνει.

Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί να προγραμματίσει το ραντεβού για εμβολιασμό είναι οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη covid-19, δηλαδή οι ογκολογικοί ασθενείς, οι μεταμοσχευμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρά και σπάνια νοσήματα του αναπνευστικού.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 χρόνων και ακολούθως η ομάδα ατόμων ηλικίας 65 – 69 χρόνων.

Μετά και σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Επιτροπής θα εμβολιαστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου για νόσηση με λοίμωξη covid-19, δηλαδή όσοι πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων, θα εξεταστεί ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως είναι πχ τα άτομα στα τουριστικά επαγγέλματα.

Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή κατηγορία 85 χρόνων και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 212.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57% σε σχέση με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Στην ηλικιακή κατηγορία 80- 84 χρόνων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων, εμβολιασμένοι ή με κλεισμένο ραντεβού είναι 282.000 πολίτες και το ποσοστό ξεπερνάει το 75%.

Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64 χρόνων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 352.000 πολίτες, ποσοστό που ξεπερνάει το 50%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...