Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τις 2.716 άγγιξαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού στη χώρα, αφήνοντας κάθε μέρα χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες ασθενείς και δεκάδες νεκρούς στο πέρασμά του και «παγώνοντας» προς το παρόν τον σχεδιασμό για την επανεκκίνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η ικανοποιητική πρόοδος των εμβολιασμών και η θετική αλλαγή του καιρικού σκηνικού που φέρνει η άνοιξη, γεννούν μικρή αισιοδοξία για τη χαλάρωση του «απαγορευτικού» σταδιακά από το τρίτο 10ήμερο του μήνα.

Το αποτύπωμα της επιδημίας ήταν βαθύ και έντονο
, κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με «σκληρούς» αριθμούς στους κρίσιμους δείκτες, αλλά και με ξέφρενη πορεία των μεταλλαγμένων στελεχών. Μάλιστα, ο χάρτης των μεταλλάξεων αλλάζει συνεχώς.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, χθες εντοπίστηκαν δύο νέες μεταλλάξεις νοτιοαφρικανικού στελέχους στην Αττική, σε ισάριθμους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Αττικής. Το γεγονός προβληματίζει τους ειδικούς καθώς μέχρι τώρα η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαινόταν “περιχαρακωμένη” στη Θεσσαλονίκη, και στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος θεωρείται πιο απειλητικό γιατί το εμβόλιο έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως για το 90% των μεταδόσεων στην Αττική και στην Κρήτη «ένοχο» είναι το βρετανικό στέλεχος, ενώ και στο σύνολο της χώρας το συγκεκριμένο στέλεχος αγγίζει το 60 – 70%.

Το “φορτίο” των νέων σοβαρών κρουσμάτων και της επανεκκίνησης

Μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466 και τα θύματα στα 254.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι χθες άγγιζαν τους 3.647, με το 1/4 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων).

Ανάλογα, και ίσως και σκληρότερα ακόμη, επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και τις επόμενες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τον περασμένο Απρίλιο και τον Νοέμβριο, η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι βραδεία και επώδυνη, ιδίως μέσα στο ΕΣΥ.

Μοιραία θα συμπαρασύρει στον ρυθμό της τις αποφάσεις για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης, που αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η εστίαση αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου.

Με αδρές γραμμές σχεδίασε το χρονοδιάγραμμα της κορύφωσης και της υποχώρησης της επιδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τελευταία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, την περασμένη Παρασκευή: «Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να υφίσταται για τρεις έως και τέσσερις εβδομάδες. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε την μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, δηλαδή την μείωση των κρουσμάτων, που σημαίνει ότι σταδιακά θα αποσυμπιέζεται και το σύστημα».

Οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκτιμούν πως το τριήμερο της Αποκριάς, στα μέσα Μαρτίου, είναι πιθανό χρονικό ορόσημο για την αρχή της υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου. Αυτό προϋποθέτει σταθεροποίηση των κρουσμάτων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν αρχίσει η μείωσή τους. Υπενθυμίζουν δε πως μετά την υποχώρηση των κρουσμάτων απαιτούνται άλλες δύο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Η μάχη στις ΜΕΘ

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 θα συνεχίσουν την αλματώδη πορεία τους. Χθες ήταν 466, έναντι 391 που ήταν την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, πριν από 8 ημέρες. Κατά την κομβική ημερομηνία δε της αρχής του τρίτου μεγάλου lockdown στις 11 Φεβρουαρίου, οι διασωληνωμένοι ήταν 281.

Την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως «αυτήν την εβδομάδα ακόμη 200 ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στην Εντατική σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα». Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά να διασωληνώνονται πιο νέοι, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι τα 45 έτη.

Το αρνητικό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων της επιδημίας που αποτυπώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κινδυνεύει τώρα να καταρριφθεί, παρά την τεράστια κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών, με το πλέγμα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, την αναδιάταξη των δυνάμεων στο ΕΣΥ στην Αττική, και τις συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να αντέξουν λίγο ακόμη τηρώντας τους κανόνες και τους περιορισμούς.
nosokomeio_meth

Το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ

Στο λεκανοπέδιο η μεγάλη εστία της “πυρκαγιάς” του κορωνοϊού συνεχίζει να “καίει” χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία, υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτης υπουργός Υγείας, κ. Βασιλης Κοντοζαμανης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιοπουλος, οι επικεφαλης των δύο Υγειονομικών Περιφερειών, του λεκανοπεδίου, κ.κ. Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Οι διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Τι πυροδοτεί τα κρούσματα στην Αττική

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ιδίως στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, τον Πειραιά και τον Δυτικό τομέα Αθηνών. Οι συρροές στους χώρους εργασίας, ιδίως εργοστάσια και βιοτεχνίες, θεωρούνται από τους ειδικούς της Επιτροπής ως πολλαπλασιαστικοί κρίκοι της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού καθώς συντηρούν το ιικό φορτίο σε υψηλά επίπεδα στους εργασιακούς χώρους και παράλληλα τροφοδοτούν τις μεταδόσεις στα σπίτια. Οι έλεγχοι (testing) είναι πλημμελείς ή και ανύπαρκτοι στους χώρους εργασίας, γεγονός που έχει φέρει στο τραπέζι των Εμπειρογνωμόνων την πρόταση να δοθούν φορολογικά ή άλλα οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες προκειμένου να υποβάλλουν σε τεστ τους εργαζόμενους.

Στο ΕΣΥ ήδη το non covid ΝΙΜΤΣ έχει δεχθεί περί τους 120 ασθενείς, σηκώνοντας το βάρος παθολογικών κλινικών άλλων μεγάλων νοσοκομείων, ενώ στο Σισμανόγλειο εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης 200 κλινών ώστε να παραχωρηθούν το επόμενο 48ωρο για τις ανάγκες της επιδημίας και να δεχθούν ασθενείς με λοίμωξη covid-19.

Μαζί με το «Σωτηρία» θα αποτελούν νοσοκομεία αποκλειστικά για κορωνοϊό – το ίδιο δρομολογείται και για το Τζάνειο στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Στην Αττική νοσηλεύονταν χθες 1.855 ασθενείς, με τους 1.554 σε απλές κλινικές covid.

Η υπόλοιπη “κόκκινη” χώρα

Χρωματισμένες με «βαθύ κόκκινο» και σε αυστηρό lcokdown πλην της Αττικής είναι οι εξής 18 Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο) και Φωκίδας. Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσονται οι δήμοι Καλυμνίων και Ανωγείων.

Αυξημένο φορτίο κουβαλούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω επιτήρησή τους, οι δήμοι Εορδαίας και Κοζάνης, οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας -ιδίως ο δήμος Αλεξάνδρειας-,Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στο Καζακστάν, μια γη σημαδεμένη από τα απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου χρησιμεύει τώρα ως ένα απόκοσμο τουριστικό αξιοθέατο. Σε ένα μέρος που κάποτε είχε...

ΥΓΕΙΑ

Ασθενείς με χρόνιο πόνο που κρίνονται κατάλληλοι να τους χορηγηθεί θεραπεία μπορούν πλέον, να αναζητήσουν και να βρουν στην Ελλάδα φαρμακευτική κάνναβη. Ειδικός κωδικός...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η επιλογή του, τοποθετεί το πλήρως ηλεκτρικό SUV EV9 της Kia ως υποψήφιο στον τελικό γύρο της επιλογής για τους τίτλους του Παγκόσμιου Αυτοκινήτου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, προσφέροντας άφθονη δράση, συναρπαστικές στιγμές και ανεπανάληπτη ένταση, καθώς κορυφαίοι οδηγοί από όλο τον...