Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η διαφορά του Νοεμβρίου με τον Μάρτιο

Στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, τα κρούσματα κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που είναι σήμερα, ξεπερνώντας σταθερά τις 2.000 ημερησίως, με την Ελλάδα να βιώνει τότε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκριτική διαφορά της σημερινής κατάστασης σε σχέση με 3-4 μήνες πριν έγκειται σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς: στους θανάτους και στους διασωληνωμένους.

Με τα ίδια κρούσματα, το ότι είναι πολύ χαμηλότερα αυτές οι δύο κρισιμότατες για το μέλλον της πανδημίας κατηγορίες κάνει την κυβέρνηση να αισιοδοξεί και να μιλάει διαρκώς για την αρχή του τέλους της περιπέτειας. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι πέρυσι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο άγγιζαν πολύ συχνά τριψήφιο αριθμό, ενώ σήμερα κινούνται ευτυχώς πολύ χαμηλότερα, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν σταθερά πάνω από τους 500, φτάνοντας και τους 600, ενώ σήμερα το μέγιστο που έχουν φτάσει είναι 450.

Στην ερώτηση «γιατί υπάρχει αυτή η ποιοτική διαφορά» υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Η πιο βασική όμως έχει να κάνει με τον εμβολιασμό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει καλύψει ένα ποσοστό του γηραιότερου πληθυσμού. Αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο, που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής, ούτε βεβαίως του σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση ενόψει της συνέχειας.
Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Πατησίων. «Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Νομίζω ότι αυτό, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ήδη, αν δει κανείς πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αρχίζει και φαίνεται και αποτυπώνεται στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί». Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα «αναλυτικά στοιχεία» παραπέμπει στους διασωληνωμένους και στις απώλειες. Και πράγματι, με την κόπωση του πληθυσμού να είναι στο «κόκκινο» και το αυστηρό lockdown να μην λειτουργεί όπως παλαιότερα, η πορεία του εμβολιασμού αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο αυξάνεται καθώς, με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα, ενώ τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθούν πάνω από 1.000.000 δόσεις.

Εάν θωρακιστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, τα νοσοκομεία δεν είναι υπό ασφυκτική πίεση και δεν κινδυνεύουν ζωές, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι κάτι δευτερεύον. Το είπε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των συντακτών, όταν σε μια αποστροφή της ανέφερε πως «δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό κρουσμάτων η επιδημιολογική εικόνα».

Οριστική επιστροφή

Στο συγκεκριμένο, κρίσιμο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. «Στις αρχές Μαΐου θα έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των πολιτών άνω των 60 ετών, προκειμένου να ανοίξουν οριστικά κάποιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης», δήλωσε. Το «οριστικά» που ανέφερε ερμηνεύεται ως αμετάκλητη επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες, που πλέον θα ανοίγουν χωρίς πισωγυρίσματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...