Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Κορονίλ»: Ανησυχίες για το ινδικό φάρμακο που υποτίθεται πως θεραπεύει τον κορωνοϊό

Ένα αμφιλεγόμενο παρασκεύασμα έγινε πρώτη είδηση στην Ινδία, λόγω ισχυρισμών που το θέλουν να καταπολεμά τον κορωνοϊό.

Το φάρμακο, ονόματι «Κορονίλ», πρωτοκυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, αφού παρουσιάστηκε σε εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν και πολλοί Ινδοί υπουργοί, ενώ πέραν της Ινδίας πωλείται και στην Μεγάλη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να στηρίζουν το ότι λειτουργεί και πολλοί αμφισβητούν το ότι θα έπρεπε να έχει εγκριθεί, όπως έγινε.

Το Κορονίλ αποτελεί ένα κατά βάση φυτικό προϊόν, παρασκευασμένο με βάση τις αρχές της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, το οποίο προωθήθηκε ιδιαίτερα από τον δημοφιλή γκουρού της γιόγκα, Baba Ramdev.

Το προϊόν είχε προηγουμένως ελεγχθεί κλινικά και υποτίθεται πως βοηθούσε τους ασθενείς του κορωνοϊού να αναρρώσουν γρηγορότερα, συμπέρασμα που δεν θεωρήθηκε ασφαλές καθώς το δείγμα στο οποίο δοκιμάστηκε ήταν πολύ μικρό.

Από τον Ιούνιο, το Κορονίλ διαφημιζόταν ως φάρμακο κατά του κορωνοϊού, κάτι που σταμάτησε μετά από παρέμβαση της ινδικής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο επέτρεψε την πώλησή του ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2021, όμως, η εταιρεία που παρασκευάζει το Κορονίλ πραγματοποίησε μία ακόμη εκδήλωση όπου το προϊόν παρουσιαζόταν ως φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρίστατο, μεταξύ άλλων, και ο Υπουργός Υγείας της Ινδίας, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή κριτική εκ μέρους του ινδικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο Οργανισμός περιέγραψε το φάρμακο ως απότοκο μη επιστημονικών πρακτικών και την παρουσία του Υπουργού στην εκδήλωση ως «προσβολή για τον λαό της Ινδίας», προτρέποντας τον Υπουργό να δηλώσει ξεκάθαρα εάν θεωρεί πράγματι ότι το φάρμακο θεραπεύει τον κορωνοϊό.

Ο Υπουργός δεν τοποθετήθηκε, αν και η φαρμακευτική εταιρεία έσπευσε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας πως ο ίδιος ούτε είναι υπέρμαχος της παραδοσιακής ιατρικής, ούτε και υπονομεύει με τη στάση του τη σύγχρονη ιατρική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...