Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική -Πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Covid-19 στην Αττική ανησυχούν σοβαρά τους επιστήμονες και ουσιαστικά είναι αυτά που οδήγησαν στην παράταση του lockdown.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι πολύ μεγάλη, αν και δεν έχει φτάσει ακόμα στα ακραία επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανοίξουν δραστηριότητες αν δεν υπάρξει πρώτα βελτίωση των δεικτών.

Στην Αττική, το τελευταίο 24ωρο, 815 ήταν τα νέα κρούσματα, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.630 νέες μολύνσεις379 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 29 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό έχει καταγραφεί στα νοσοκομεία της Αττικής, φτάνοντας τις 274. Οι εισαγωγές από 100 ημερησίως που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα, ανέβηκαν σε 150 την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν την Παρασκευή, αγγίζοντας τις 274 την Παρασκευή. Παράλληλα, μεγάλη είναι η πίεση και στο ΕΚΑΒ. Από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά Covid, καθώς από 80 έφτασαν τις 160 και μάλιστα το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

«Βιώνουμε μια πίεση, τη μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας. Το πρόβλημα έγγυται και στις κλινικές και στις ΜΕΘ» δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών στα νοσοκομεία της Αττικής εξετάστηκε σε έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση και υλοποιούμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα Υγείας επιπλέον 70 κλίνες σε ΜΕΘ» είπε ο γενικός γραμματέας των Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται να δίνονται εξιτήρια ασθενών με Covid-19 από τα νοσοκομεία βάσει όλων των πρωτοκόλλων ώστε να απελευθερωθούν κλίνες.

«Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κλήσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε άρθρο του στα «Νέα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως η Ελλάδα κινήθηκε τολμηρά και ταχύτερα από ό,τι άλλα κράτη, προτάσσοντας τη δημόσια υγεία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας: «Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας».

Το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό είναι μεγάλο.

Το εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς. Θα ανοίξουμε στη μάχη από τα 750 άλλα 50 εμβολιαστικά κέντρα και αν υπολογίσουμε την πρώτη δόση, με 5,3% είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Στη Θεσσαλονίκη και στην υπόθεση των εκτός σειράς εμβολιασμών, τα δύο στελέχη του Δήμου που παύθηκαν από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν για να μην χαθούν δόσεις εμβολίων.

Είναι θέμα ηθικής τάξης η παύση των δύο στελεχών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Χωρίς κενό κρεβάτι οι ΜΕΘ του Σωτηρία

Στο κόκκινο η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σωτήρια όπου πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για κορωνοιό.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής ασφυξίας αφού και τα 84 κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς είναι κατειλημμένα.

H κατάσταση ωστόσο δεν είναι καλύτερη ούτε στα δύο ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό, αφού στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια είναι δύο με την πιθανότερη εκτίμηση να είναι ότι θα καλυφθούν άμεσα κι αυτά.

Σε κάθε περίπτωση την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την πρόσθεση νέων κλινών από μετατροπή ήδη υπαρχουσών κλινών τόσο στον Ευαγγελισμό όσο και στα νοσοκομεία της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας όπως το Αττικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα μετέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία του νοσοκομείου Σωτηρία, η πληρότητα στην κλινική την οποία βρίσκεται είναι στο 100% από την αρχή της εφημερίας και χρειάστηκε να δοθούν κάποια εξιτήρια.

Τα διαθέσιμα κρεβάτια που προέκυψαν από αυτά αξιοποιήθηκαν άμεσα για νέες εισαγωγές  με τον Μ.Ο ηλικιών ασθενών να είναι όπως ανέφερε ιδιαίτερα χαμηλός, αγγίζοντας ακόμη και τα 28 έτη.

” Η πίεση που δεχόμαστε πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός ατόμων που χρειάζονται και ιατρική εκτίμηση και νοσηλεία. Μειώνεται σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών και αυξάνεται σημαντικά πλέον η βαρύτητα της νόσου” τόνισε μεταξύ άλλων η Αρετή Γραβάνη, Ειδικευόμενη Παθολογίας Κλινικής Λοιμώξεων του Σωτηρία.

Γώγος: Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση 

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από την βοήθεια έξυπνων μέτρων, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση, παραδέχτηκε ο καθηγητής μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με αυτές τις καταστάσεις, συνέχισε και πρόσθεσε ωστόσο πως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, θα τηρούμε τα μέτρα, το R θα γυρίζει γύρω από το 1 και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με την σχέση των θετικών τεστ προς τα συνολικά να μην περνάει το 4, θα μπορέσουμε στις 15/3 να αποκλιμακώσουμε και να έχουμε μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα.

“Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο” σχολίασε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κος Γώγος δήλωσε πως εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας για ακόμη μια έως δύο εβδομάδες.

“Θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση λόγω της συσσώρευσης του αριθμού των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης της υγείας τους όπως συμβαίνει μετά από 7-10 μέρες νόσου” είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως το απευχόμαστε αλλά είναι πιθανό να συμβεί.

«Καμπανάκι» Λινού: Μη αποδοτικό το lockdown, πιθανή νέα παράταση

Την άποψη ότι το lockdown δεν είναι αποδοτικό, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα παράτασή του εξέφρασε η Αθηνά Λινού.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κορωνοϊό είναι πολύ άνιση» σημείωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη όλων των υπάρχοντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι «δε σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...