Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο» – Συναγερμός για τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών

Σε περιοριστικό κλοιό μπαίνει ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη λόγω συναγερμού για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που έχει δημιουργήσει ένα… cluster στην περιοχή.

Από σήμερα, η περιοχή βρίσκεται στο βαθύ «κόκκινο», που σημαίνει κλειστό λιανεμπόριο και σχολεία ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται και το νησί της Καλύμνου, τη στιγμή που συνολικά η επιδημία, και ειδικά στην Αττική, βρίσκεται σε υψηλό μεν, αλλά σταθερό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι έχει αποφευχθεί μεγαλύτερη αύξηση. Οσο προχωρούν και οι εμβολιασμοί, στο… τούνελ μπαίνει όλο και περισσότερο φως. Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται, μάλιστα, και ένα εύκολα διαχειρίσιμο εμβόλιο, αυτό της Johnson and Johnson, για το οποίο το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη χορήγησή του τόσο από ιδιώτες γιατρούς όσο και φαρμακοποιούς, όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ιχνηλάτηση

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα 2/3 των περιστατικών με νοτιοαφρικανική μετάλλαξη -συνολικά 15- έχουν εντοπιστεί ή σχετίζονται, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, με τον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, και ειδικά με τη δημοτική κοινότητα Ευόσμου.

Η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Η ανησυχία είναι έντονη για το νοτιοαφρικανικό στέλχος καθώς δείχνει να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ όσον αφορά στο βρετανικό, που καταγράφει και το μεγαλύτερο πλήθος περιστατικών στη χώρα μας, η διασπορά του κατά τόπους ενδέχεται να αγγίζει και το 40%. Αυτό εκτίμησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αναμένουμε ότι το στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Εκτός από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, το «βαθύ κόκκινο» χρώμα, δηλαδή, μπαίνει από σήμερα και ο Δήμος Καλυμνίων, που παρουσιάζει ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα και καταγράφει 79 ενεργά κρούσματα σε σχέση με 72 στις 13/2.

Στην ίδια ζώνη επικινδυνότητας βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ευβοίας, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Μυκόνου. Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου αναστέλλεται η λειτουργία λιανεμπορίου και σχολείων και ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, πλην της Αττικής, όπου το μέτρο αυτό ισχύει τα Σαββατοκύριακα.

Στο «κόκκινο»

Στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, χαμηλότερου υγειονομικού συναγερμού, το «κόκκινο», μπαίνουν από σήμερα η Κεφαλλονιά, η Θάσος, η Ηλεία, εκτός του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο Δήμος Αγιάς στη Λάρισα, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου, Νεμέας, Αργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων. Ειδικά για την περιοχή των Ιωαννίνων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό ειδικών και κυβέρνησης και ανέφερε ότι θα επανεξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση την ερχόμενη Τρίτη. Στο «κόκκινο» παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, οι Δήμοι Τανάγρας, Θηβαίων, Πύδνας-Κολυνδρού, Τεμπών και Καρπάθου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα χαλαρώνουν για τους Δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου, Ζακύνθου, Εορδαίας και Σπάρτης. Αυτές οι περιοχές περνούν στο πορτοκαλί επίπεδο, της επιτήρησης.

Ενδείξεις

Οι εκπρόσωποι της αρμόδιας για τον κορονοϊό επιτροπής εξέφρασαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας. Οπως επεσήμαναν, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα εξεταστούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις για την παράταση ή μη του lockdown στην Αττική. Για την ώρα, όμως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης και ίσως μικρής υποχώρησης στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα ήπια μέτρα που προηγήθηκαν της απόφασης του lockdown, και ιδιαίτερα η επαναφορά του λιανεμπορίου στο click away και η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τα Σαββατοκύριακα, όπως και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για Σάββατο και Κυριακή, έχουν ήδη θετική επίδραση στη μείωση των κρουσμάτων.

Η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, όπου παρατηρείται εκθετική αύξηση στη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν χθες στην Π.Ε. Νήσων ήταν 19.

Στα νοσοκομεία

Σταθεροποίηση παρουσιάζεται και στις νέες εισαγωγές στο ΕΣΥ. Αυτές ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 208 την ημέρα για την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι νοσηλευόμενοι συνολικά σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 2.200 και η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην επικράτεια ήταν έως χθες στο 53%.

Η ήδη διαφαινόμενη απόδοση των περιοριστικών μέτρων έχει συμπιέσει το δείκτη αναπαραγωγής της επιδημίας, Rt, κάτω από τη μονάδα.

Ανησυχεί, όμως, τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε πολλές περιοχές της χώρας. «Προκαλείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού με πολλαπλές μεταδόσεις», εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.460 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε σύνολο 45.653 τεστ (23.309 μοριακά και 22.344 rapid). Η Αττική συγκεντρώνει 741 περιστατικά, από τα οποία τα… 230 στο κέντρο της Αθήνας, και η Θεσσαλονίκη 142. Πολύ υψηλό εξακολουθεί να είναι το ιικό φορτίο και στην Αχαΐα – 104 μολύνσεις χθες.

Οι εμβολιασμοί

Οσον αφορά στους εμβολιασμούς, ξεπερνούν τους 650.000, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να φτάνει το 6%. Το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν βάσει προγράμματος κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι σύντομα ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων στον ιό πολιτών – ηλικιωμένων και ευπαθών- θα έχει εμβολιαστεί, επομένως η ανάγκη για Εντατικές θα περιοριστεί. Ομως, όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, ερωτηθείσα σχετικά, «κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown». Κατά το δεύτερο τρίμηνο, επιπλέον ένα εμβόλιο θα προστεθεί στη «φαρέτρα» της Ελλάδας, αυτό της Johnson and Johnson, το οποίο είναι μίας δόσης και πιο εύκολο στη διαχείρισή του. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε χθες ότι για το συγκεκριμένο εμβόλιο το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη χορήγησή του και από τα φαρμακεία, όπως και από γιατρούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...