Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γίνεται δωρεάν rapid test σε εργαζομένους – Βήμα-Βήμα η διαδικασία

Ενα ακόμα «όπλο» προσθέτει στη… φαρέτρα της για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση, παρέχοντας δύο δωρεάν τεστ για ανίχνευση του κορονοϊού σε εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 20 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες -τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου- η ψηφιακή πλατφόρμα ergasiatesting.gov.gr., στην οποία οι εργοδότες θα δηλώνουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους, ώστε οι στη συνέχεια αυτοί, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν αίτημα για δωρεάν rapid test έως δύο φορές το μήνα.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον «Ε.Τ.», «στόχος της πλατφόρμας είναι η αμεσότερη παρακολούθηση της πανδημίας ανά περιοχή προκειμένου να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα, όπου απαιτείται».

Τα βήματα

Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει σήμερα τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και η διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα ergasiatesting.gov.gr. οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν σε μία φόρμα τα στοιχεία τους, δίνοντας και τον ΑΦΜ τους.

Επειτα θα λαμβάνουν έναν κωδικό, το OTP (One Time Password), για επιβεβαίωση του κινητού τους τηλεφώνου.

Η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε να σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται με βάση τον ΑΦΜ του ενδιαφερομένου αν η επιχείρηση στην οποία εργάζεται έχει πάνω από 20 εργαζομένους.

Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού της επιχείρησης είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος, η «ΕΡΓΑΝΗ» θα το επιβεβαιώνει και η αίτηση του εργαζομένου θα μπαίνει στη βάση δεδομένων για τα δωρεάν τεστ.

«Καθημερινά θα γίνεται επιλογή των εργαζομένων που θα υποβληθούν σε rapid test με βάση έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον Ταχυδρομικό Κώδικα κατοικίας του αιτούντος και τη διαθεσιμότητα των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην περιοχή», σημειώνουν στον «Ε.Τ.» οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω SMS

Στη συνέχεια, κάθε εργαζόμενος θα ενημερώνεται με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του για την ημέρα και την ώρα της εξέτασης, καθώς και το εξεταστικό κέντρο που θα κάνει το τεστ του. Σημειώνεται ότι κάθε SMS θα περιλαμβάνει κι έναν μοναδικό κωδικό, τον οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν στο προσωπικό του εξεταστικού κέντρου, όταν προσέρχονται για το τεστ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ραντεβού για τα εμβόλια.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα ergasiatesting.gov.gr. θα διαθέτει μια ακόμα διασύνδεση με τον ΕΟΔΥ, όπου θα καταχωρίζονται οι εργαζόμενοι που εξετάζονται, ενώ θα ο Οργανισμός θα ενημερώνεται και για τα θετικά τεστ ανά Ταχυδρομικό Κώδικα, για να μπορεί να ελέγξει την πανδημία.

Τέλος, θα υπάρχει και διεπαφή του χρήστη με το εξεταστικό κέντρο, το οποίο θα πιστοποιεί ότι ο εργαζόμενος που υπέβαλε την αίτηση πήγε και υποβλήθηκε σε rapid test για τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες πλατφόρμες, ανάλογες με αυτήν που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λειτουργούν αυτή τη στιγμή και για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ηλικίας άνω των 16 ετών, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά στα σχολεία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση στην Ελλάδα συστημάτων ηλεκτρόλυσης 300 MW μέχρι το 2030. Σημαντικοί ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν ήδη έτοιμα ή ετοιμάζουν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με έως και 65% ανανεώσιμα, ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα με ισοζύγιο μάζας υλικά ISCC Plus, το UltraContact NXT είναι το πιο βιώσιμο ελαστικό παραγωγής της...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε κώμα παραμένει ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Γεράσιμος, ο μόνος επιζών του πρώτου βαγονιού. «Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα διψήφιων μειώσεων τιμών στους τιμοκαταλόγους σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ αναμένεται από τον επόμενο μήνα, λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων κατά...