Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Όλα δείχνουν παράταση στην Αττική

Προς παράταση του καθολικού lockdown οδηγείται η Αττική, καθώς στο διάστημα των 18 ημερών του lockdown που έχει ανακοινωθεί, αν και θα έχει επίδραση στη μείωση των κρουσμάτων, δεν θα έχει φανεί, ωστόσο, το ουσιαστικό αποτύπωμα στα νοσοκομεία, για τα οποία η δύσκολη περίοδος ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Χθες, μάλιστα οι διασωληνωμένοι ήταν στους 300.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, που έχει ήδη ξεκινήσει, με τις κλίνες στην Αττική να εξαντλούνται και την πληρότητα στις ΜΕΘ κορονοϊού να φτάνει έως την Παρασκευή στο 83%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημία και εισηγούνται μέτρα προς την κυβέρνηση, ένα σενάριο είναι να επιδράσει έντονα ο περιορισμός του λιανεμπορίου που γύρισε σε λειτουργία μέσω click-away και click in a shop την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, δηλαδή μιάμιση εβδομάδα πριν από την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του για την Αττική. Αυτό μπορεί να έχει σηματοδοτήσει ήδη τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την αποφυγή της πίεσης στα νοσοκομεία.

Συνεπώς, την πιο εύκολη επανεκκίνηση μέρους της οικονομίας. Δεν θεωρείται, όμως, πιθανό, καθώς παραείναι αισιόδοξο, όπως τονίζουν μέλη της επιτροπής.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συνδυασμό των δραστηριοτήτων που αυξάνουν την κινητικότητα. «Όλα είναι σε επίπεδο σεναρίων. Εξαρτώνται πώς θα εξελίσσεται η επιδημία τις δύο εβδομάδες από την έναρξη του καθολικού lockdown. Εάν φτάσει να κορεστεί το ΕΣΥ στο 90%, είναι προφανές ότι πρέπει να περιμένουμε να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας διατηρώντας τις απαγορεύσεις», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της αρμόδιας για την Covid-19 επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή της κορύφωσης των κρουσμάτων, η οποία όπως εκτιμά δεν έχει ακόμη συμβεί, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μέρες για τις απλές νοσηλείες και δέκα ημέρες για τις εντατικές ώστε να φανεί η καταλυτική επίδραση του lockdown και στα νοσοκομεία.

Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, ο δείκτης αναπαραγωγής R στην Αττική είναι στο 1,3, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, και για να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα πρέπει να πέσει στη μονάδα.

Η πίεση στα νοσοκομεία, πάντως, γίνεται ασφυκτική, με τις εισαγωγές σε μία εβδομάδα, από την Παρασκευή 5/2 έως την περασμένη Πέμπτη 11/2, να ανέρχονται σε 833 για το Λεκανοπέδιο.

«Την πρώτη εβδομάδα δεν περιμένουμε να δούμε καμία πτώση στα νούμερα, αλλά πιο πιθανό είναι το αντίθετο, να δούμε να χειροτερεύουν τα νούμερα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος τονίζει ότι η συζήτηση περί αναγκαιότητας παράτασης ή όχι του lockdown δεν βοηθά, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να νιώθουμε καλά που ελήφθη εγκαίρως η απόφαση επιβολής των αυστηρών μέτρων». Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος θυμίζει ότι και στην περίπτωση του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, κατά το οποίο η επιδημιολογική εικόνα ήταν πολύ βαρύτερη, σε διάστημα περίπου ενός μήνα άνοιξαν κάποιοι τομείς της οικονομίας. «Δεν ξέρουμε και τι δεδομένα θα έχουμε. Έχουμε έναν νέο ιό. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι παλεύουμε με τη βρετανική μετάλλαξη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το Πάσχα η χώρα θα προχωρήσει με ένα μοντέλο «άνοιξε-κλείσε», όπως άλλωστε έχει επισημανθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είδε τους Γιάννη Κωνσταντέλια και Ίβαν Νάσμπεργκ να προπονούνται κανονικά την ομάδα, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε θεραπεία και έτρεξε στο...