Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

LIVE η επέλαση της «Μήδειας» – Σε λευκό «κλοιό» η μισή Ελλάδα – Δείτε πού χιονίζει

Η «Μήδεια» από το πρωί του Σαββάτου δείχνει τα «δόντια» της στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όπου έχει δημιουργήσει ένα φανταστικό λευκό τοπίο, με τσουχτερό κρύο. Κατάλευκη είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ τα χιόνια έφτασαν μέχρι τη θάλασσα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Προς το παρόν τα προβλήματα που καταγράφονται είναι μικρά, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για αποκλεισμένα χωριά. Ανοιχτό παραμένει και το κεντρικό δίκτυο της χώρας, με την Πολιτική Προστασία να συνιστά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Αυτή την ώρα χιονίζει από την Αλέξανδρούπολη έως και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, με τα χιόνια να αναμένονται σε λίγες ώρες στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι όλο ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ε.Ο Αθηνών – Λαμίας

Τα ξημερώματα της Κυριακής η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε και την κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της Καλυφτάκη.

Στην Πεντέλη, μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό είναι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί, με το στοίχημα να είναι οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί σε όλες τις περιοχές.

Πώς θα εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μήδεια»

Ολονύκτια χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο.

Όσο περνούσε η ώρα το φαινόμενο γινόταν εντονότερο με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί από χιόνι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το θερμόμετρο στις 2 το ξημέρωμα έδειχνε 2 βαθμούς υπό του μηδενός.

photo

Οι εικόνες από τη «λευκή» Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακές.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Μετά το απόγευμα της Κυριακής τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσης αναμένονται από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες.

Εκτός από τα προαναφερόμενα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της Κυριακής η κακοκαιρία «Μήδεια» θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, παγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.

«Άσπρισε» όλη η Φθιώτιδα

Χιονίζει με μεγάλη ένταση κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.

Ειδικότερα από τις 5:00 το πρωί εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Μαρτίνου και χρειάστηκε τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ρίχνουν αλάτι και να απομακρύνουν το χιόνι από το δρόμο προκειμένου η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο να γίνεται κανονικά.

Το ίδιο σκηνικό έχουμε και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων αλλά και στην περιοχή της Στυλίδας. Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη με συνέπεια να διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να κάνουν παρεμβάσεις.

Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα δίνεται μία πραγματική μάχη από τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την ‘Άμφισσα στη δύσκολη περιοχή του Μπράλου, ο δρόμος από τη Λαμία προς Δομοκό και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε να χιονίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως ιδιαίτερη ένταση στη χιονόπτωση έχουμε μετά τις 5:00 το πρωί όπου ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.

Κατά περιόδους η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρις ότου τα μηχανήματα απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι. Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα σε κανέναν από τους δρόμους ωστόσο όμως οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο ήδη από το ξημέρωμα ξεκίνησαν τα μηχανήματα των δήμων για να δημιουργήσουν προσβάσεις ιδιαίτερα προς τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι φτάνει και τα 30 cm. Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ωστόσο οι αρμόδιοι της Περιφέρειας περιμένουν και το δεύτερο κύμα το οποίο αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Πυκνό χιόνι στον Βόλο – Στα λευκά το Πήλιο

Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν υπάρχουν προβλήματα από το χιόνι, αλλά πάνω από τον περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

Όλο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δουλεύουν πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Άνω Βόλο και πάνω, λόγω του παγωμένου χιονιού.

Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιόνι πέφτει και στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή, παρ’ όλο που γίνεται αποχιονισμός, στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...