Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Βαλυράκη: Επικήρυξη των ενόχων και έρευνες με «ψηφιακή αράχνη» από την οικογένεια

Σε νέα φάση περνάει η υπόθεση «Σήφης Βαλυράκης» μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεδόθη βούλευμα που κάνει λόγο για κακουργηματικές πράξεις κάποιων, που οδήγησαν στον θάνατο τον πρώην υπουργό και πλέον η αινιγματική ιστορία της Ερέτριας αντιμετωπίζεται ως δολοφονία.

Σε αυτό το δεύτερο επίπεδο, η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη είναι αποφασισμένη να επικηρύξει τα πρόσωπα που έστειλαν τον 78χρονο στο θάνατο, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις έρευνες και να σπάσει η ομερτά των ψαράδων της περιοχής.

Στο παιχνίδι των ερευνών μπήκε, ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Βαλυράκη, ο πρώην στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ Μανώλης Σφακιανάκης, μάστερ στα ηλεκτρονικά, προκειμένου να συνδράμει στο κομμάτι των ψηφιακών πειστηρίων. Μέσω ενός προγράμματος – αράχνη θα σαρωθούν, θα καταγραφούν και θα αναλυθούν σήματα από κεραίεςδορυφόρους, GPS ακόμη και τη Google και τις μοτορόλες των ψαράδων προκειμένου να ξεδιπλωθεί όλο το εφιαλτικό σκηνικό εκείνο το παγωμένο μεσημέρι της 24ης Ιανουαρίου.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν στους ερευνητές, ότι στην ευρύτερη περιοχή κινείται μια ομάδα ψαράδων, οι επονομαζόμενοι και «καουμπόηδες των θαλασσών» οι οποίοι σαρώνουν τα παράλια υποδυόμενοι τους προστάτες του νόμου. Ήδη έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, σε βάρος έξι επαγγελματικών σκαφών που απέπλευσαν από το λιμάνι της Ερέτριας μεταξύ 11 το πρωί και 2 το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής ενώ μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 50 καταθέσεις στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Λιμενικό για την υπόθεση.
2262962
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Βαλυράκη

Η επικήρυξη

Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Χαλκίδος από την οικογένεια του 78χρονου πολιτικού, την πρόσληψη ως τεχνικού συμβούλου του απόστρατου στρατηγού Μανώλη Σφακιανάκη, μια νέα κίνηση δείχνει ότι η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη Μίνα και τα παιδιά του Αλέξανδρος και Γιάννης  δείχνουν αποφασισμένοι να κυνηγήσουν την υπόθεση και να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφάσισαν να επικηρύξουν τους δράστες. Ουσιαστικά μιλάμε για μια συμβολική κίνηση που έχει ως στόχο να βοηθήσει προκειμένου να σπάσει η ομερτά και να ανοίξουν τα στόματα, καθώς οι εκτιμήσεις τους λένε ότι πίσω από το θάνατο του ανθρώπου τους δεν κρύβεται δυστύχημα αλλά ανθρωποκτονία.  Η οικογένεια, είναι αποφασισμένη να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν τις έρευνες στην αποκάλυψη της αλήθειας.  Μάλιστα τις επόμενες ημέρες η κυρία Βαλυράκη και οι γιοί του θανόντος, θα ανακοινώσουν την απόφαση τους όπως φυσικά και το ύψος του ποσού που θα εισπράξει όποιος «ξεκλειδώσει» την υπόθεση.

Είναι δεδομένο, ότι στη δικογραφία που σχηματίζεται υπάρχουν τουλάχιστον δύο βίντεο, που δείχνουν ότι λίγη ώρα μετά την αναχώρηση της κόκκινης βάρκας του Σήφη Βαλυράκη από το λιμάνι της Ερέτριας, απέπλευσαν έξι αλιευτικά τα οποία κινήθηκαν προς το σημείο που βρισκόταν το μικρό σκάφος του 78χρονου πολιτικού. Κάποιοι από τους επαγγελματίες ψαράδες, τα σκάφη των οποίων κατεγράφησαν από ένα drone που πετούσε στην περιοχή και την κάμερα ενός καταστήματος της Ερέτριας και φαίνονται να απομακρύνονται από το λιμανάκι, δικαιολόγησαν την παρουσία τους στο σημείο λέγοντας ότι βγήκαν απλά για να φορτίσουν τις μπαταρίες των σκαφών τους χωρίς ωστόσο να θυμούνται την ακριβή ώρα που το έκαναν. Για το λόγο αυτό, το Λιμενικό, έχει αφαιρέσει τις συσκευές GPS από όσα σκάφη είχαν navigator και τα συστήματα αυτά, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων για ανάλυση. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί οι πινακίδες συγκεκριμένων οχημάτων τα οποία κινήθηκαν προς και από το λιμάνι εκείνη τη χρονική περίοδο και ενδεχομένως κάποιοι από τους επιβαίνοντες να έχουν σχέση με τον θάνατο του πρώην υπουργού.

varka-valiraki
Η βάρκα του Σήφη Βαλυράκη

Το βούλευμα, η «αράχνη» και η ομερτά

Παράλληλα με τις σαρωτικές έρευνες του Λιμενικού μετά τη μήνυση κατά αγνώστων που κατέθεσε η οικογένεια, στο παιχνίδι των ερευνών μπαίνει και ο «μάγος των ηλεκτρονικών» Μανώλης Σφακιανάκης. Στόχος είναι να «σαρωθούν» όλα τα ψηφιακά ίχνη που υπήρχαν στον ηλεκτρονικό ορίζοντα εκείνες τις μοιραίες ώρες της 24ης Ιανουαρίου. Μέσω ενός ειδικού προγράμματος που ονομάζεται αράχνη, θα σαρωθούν και θα καταγραφούν όλα τα στίγματα. Ο,τι δηλαδή έχουν καταγράψει οι δορυφόροι, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα GPS, η Google ακόμη και οι μοτορόλες των ψαράδων. Στη συνέχεια όλη αυτή η συστοιχία πραγμάτων, θα μπει στο μικροσκόπιο και θα αναλυθεί μέσω προγραμμάτων που διαθέτουν ειδικά φίλτρα. Έτσι, θα σχηματιστεί και στη συνέχεια θα ξεδιπλωθεί με αποδεικτικά στοιχεία ο χάρτης των κινήσεων και χρονικά γύρω από την κόκκινη βάρκα του Σήφη Βαλυράκη. Η έκθεση που θα συνταχθεί με βάση το συγκεκριμένο υλικό θα αποδεικνύει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μοιραίο μεσημέρι του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί ερευνητές ελπίζουν ότι με το «πόρισμα Σφακιανάκη» θα σπάσει η ομερτά και θα ανοίξουν τα στόματα για να βρεθεί η αλήθεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά σε μικρές παραθαλάσσιες κοινότητες, κυρίως επαγγελματίες ψαράδες αναλαμβάνουν ρόλο ανάλογο με αυτό των σερίφηδων σε επαρχίες της Αμερικής. Οι επονομαζόμενοι και «καουμπόηδες των θαλασσών», πατάνε στη συντεχνιακή ομερτά για να λύνουν και να δένουν. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν σκάφη του Λιμενικού λόγω των λιγοστών κατοίκων αναλαμβάνουν να κάνουν θαλάσσιες περιπολίες, να κάνουν συστάσεις και να απειλούν ακόμη και με πρόστιμα.

valirakis-1-768x512-1-1

Το σημείο στο οποίο βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Στην περίπτωση του αιφνίδιου θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών εκτοξεύονται μετά το βούλευμα που εκδόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και κάνει λόγο για κακούργημαΗ μετατροπή των κατηγοριών από πλημμεληματικές σε κακουργηματικές λύνει τα χέρια των αρχών που πλέον μπορούν να διεξάγουν έρευνες για ανθρωποκτονία.

Έτσι, η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η οικογένεια στην Εισαγγελία Χαλκίδας ζητώντας άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου η έρευνα των επικοινωνιών σε εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις να δείξει συγκεκριμένα πρόσωπα έγινε δεκτή ανοίγοντας τον δρόμο των ερευνών. Οι δικαστικές αρχές της Χαλκίδας ενέκριναν το αίτημα και έτσι οι πληροφορίες λένε ότι σε συνάρτηση με το βούλευμα που εκδόθηκε, μπαίνουν στο μικροσκόπιο συνομιλίες για το χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 2 της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, όπου φαίνεται εντός του κόλπου της Ερέτριας να κινούνται συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη.

sifis-valyrakis-chtypithike-apo-tin-propela-sto-kefali-an-foroyse-quick-stop-den-tha-eiche-traymatistei-2
Φωτογραφία από τις ολονύκτιες έρευνες για τον Σήφη Βαλυράκη

Ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ εν αποστρατεία, ο αξιωματικός που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του CSII (Cyber Security International Institute) κ. Μανώλης Σφακιανάκης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Βαλυράκη, μιλώντας στο ΘΕΜΑ τονίζει πως «Ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, έχω να δηλώσω ότι σήμερα το έγκλημα είναι συνυφασμένο με την τεχνολογία, δεν υπάρχει πλέον έγκλημα χωρίς χρήση της τεχνολογίας για τη διερεύνηση του, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να έχει πάρα πολλές πτυχές πάνω σε θέματα ηλεκτρονικά. Με απλά λόγια, όλο το επίδικο σημείο θα σαρωθεί, είτε από δορυφόρους, είτε από κεραίες κινητής, είτε από VHF. Όλα λοιπόν αυτά θα δώσουν στίγματα στην έρευνα που γίνεται και παράλληλα θα δώσουν αυτούς οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι αυτό. Έτσι λοιπόν μόνο με στοιχεία αδιάσειστα μπορεί μια υπόθεση να προχωρήσει στη Δικαιοσύνη και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια, η κυρία Μίνα Βαλυράκη, ο Αλέξανδρος και ο Γιάννης τα παιδιά του Σήφη Βαλυράκη, τα οποία έχουν υποστεί να δυνατό χτύπημα, δεν έπεσαν κάτω, είναι όρθιοι και έτοιμοι να παλέψουν για να φθάσουν μέχρι τους ενόχους».

protothema.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα τραγούδι της Αμερικανίδας ράπερ Μίσι Έλιοτ ταξίδεψε στο Διάστημα και συγκεκριμένα στον πλανήτη Αφροδίτη στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. Το...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάσταση, κυρίως στα αεροδρόμια, επανέρχεται σήμερα στους κανονικούς ρυθμούς έπειτα από μια τεράστια βλάβη στα συστήματα πληροφορικής που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής θα επιστρέψουν στο Ράλλυ Ακρόπολις εκπροσωπώντας την “Traction Rally Team”, αυτή τη φορά με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το καλοκαίρι του 2024 στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από παρατεταμένους καύσωνες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Οι...