Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε lockdown τύπου Αττικής, η Αχαΐα και η Εύβοια: Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Μετά την Αττική και η Αχαΐα και η Εύβοια μπαίνουν από σήμερα σε καθεστώς αυστηρού lockdown σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας η οποία μπορεί να επιβαρύνει δίχως προηγούμενο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η ζωή των κατοίκων στις περιοχές αυτές αλλάζει ριζικά, όπως συνέβη και στην Αττική από την Πέμπτη, καθώς μία σειρά από δραστηριότητες αναστέλλονται, αλλάζει το πλαίσιο σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας ενώ και τα όποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά προσαρμόζουν αντίστοιχα και το ωράριό τους.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι δύο περιοχές (εκτός της Σκύρου) θεωρούνται ως πολύ αυξημένου κινδύνου, την ώρα που η Αχαΐα εμφανίζει 732 ενεργά κρούσματα, από 206 στις 30 Ιανουαρίου και η Εύβοια 501 από 256. Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο στη Χαλκίδα με σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας.

Τα μέτρα που ισχύουν στις πολύ αυξημένου κινδύνου περιοχές είναι τα ίδια που ισχύουν και στην Αττική.

Τα σχολεία κλείνουν και η τηλεκπαίδευση καθίσταται υποχρεωτική για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Την ίδια ώρα, ενώ στην Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά τις ώρες 21:00 – 05:00 τις καθημερινές και 18:00 – 05:00 τα Σαββατοκύριακα, σε Εύβοια και Αχαΐα η απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί ισχύει για όλες τις μέρες. Μοναδική εξαίρεση γίνεται στην μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων. Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Επίσης ισχύουν τα εξής:

Ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης)
Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων
Απαγόρευση πώλησης προϊόντων λιανεμπορίου
Δυνατότητα παραδόσεων delivery τις Κυριακές από σούπερ μάρκετ

Έτσι, ενώ στην Αττική, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων είναι 07:00 – 20:30 τις καθημερινές και 07:00 – 17:30 τα Σαββατοκύριακα, σε Αχαΐα και Εύβοια το 07:00 – 17:30 ισχύει και τις καθημερινές.

Την Κυριακή μπορούν να λειτουργούν μόνο αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία κ.ο.κ. καθώς και τα σούπερ μάρκετ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών έως τις 5:30 μ.μ. Φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων θα λειτουργούν με βάση το ισχύον καθεστώς (επιμερισμός εφημεριών, διανυκτερεύσεων κοκ). Επίσης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν επί 24ωρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση και μόνο για το προσεχές Σαββατοκύριακο, 13-14 Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία με click away και click inside και ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές έχουν περιθώριο δύο ωρών για τις αγορές τους από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση μετακίνησης απ’ το 13033 ή θα συντάξουν το σχετικό έντυπο μετακίνησης.

Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας – Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς – Ανθοπωλεία
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. (σε Αχαΐα και Εύβοια και τις καθημερινές)
Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.

ΚΤΕΟ – Συνεργεία οχημάτων
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται ημερησίως κατά την έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, από τα οποία εξαιρούνται οι έκτακτες επισκέψεις στα συνεργεία αυτοκίνητων.
Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα (9) άτομα.
Ωράριο λειτουργίας καθημερινές έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 μ.μ. (σε Αχαΐα και Εύβοια και τις καθημερινές)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στόχο τη στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες...