Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Σε δύο «στρατόπεδα» οι λοιμωξιολόγοι – Μία ανάσα πριν τα σκληρά μέτρα Αχαΐα, Ρέθυμνο

Ένα βήμα πριν το lockdown τύπου Αθήνας βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό, ίσα ίσα, επιβάλει προληπτικές κινήσεις προκειμένου να μην δεχθεί ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ.

Η σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων στις 10:00 θα επικυρώσει ή θα «μεταλλάξει» τις μέχρι τώρα αποφάσεις για την σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση που θα αφορά στην λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στις προαναφερθείσες περιοχές. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη να προκαλεί ανησυχία, τα δεδομένο ωστόσο δείχνουν πως η περιοχή είναι υπό έλεγχο εάν λάβει κανείς υπόψιν και τις αντοχές των νοσοκομείων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και ειδικοι θέλουν να προλάβουν το να έρθουν αντιμέτωποι με μία επιδημιολογική εικόνα αντίστοιχη με αυτή του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στην συμπρωτεύουσα προκειμένου τόσο να επιθεωρήσει τα νοσοκομεία όσο και να συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Πάντως, μετά την συνάντηση με τον κ. Κικίλια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε «πρέπει να βρισκόμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση. Ενσκήπτει ένα νέο τμήμα της πανδημίας και είναι στο χέρι μας να μην έχουμε μεγάλες απώλειες όπως είχαμε στο προηγούμενο», ενώ συμπλήρωσε ότι κατά την συζήτησή τους δεν ενημερώθηκε σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων.

Η Θεσσαλονίκη, το ΕΣΥ και τα λύματα

Στη Θεσσαλονίκη το καμπανάκι του κινδύνου ξεκίνησε να χτυπά μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου. Η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 100%. Οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης όμως και αυτή σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή την στιγμή οι ειδικοί είναι χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα». Το πρώτο τονίζει την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση στην πόλη, ενώ το δεύτερο θέλει να δοθεί χρόνος προκειμένου να φανεί εάν το ιικό φορτίο στα λύματα θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία μετά την σταθεροποίηση που έδειξε.

Πάντως, δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν οι επιστήμονες καταλήξουν σε μία μέση λύση μεταξύ των δύο τάσεων που θα περιείχε ορισμένα μέτρα, προληπτικά, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, προς το παρόν το καθολικό lockdown. Στο πλαίσιο αυτό θα βλέπαμε κλείσιμο των σχολείων προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση στην μαθητική κοινότητα αλλά και η κινητικότητα των γονέων.

Κοινή παραδοχή όλων πάντως, είναι ότι ένας βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις αποφάσεις -όπως έγινε και στην περίπτωση της Αθήνας- είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν έως την Τετάρτη 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Προς το παρόν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως αντέχουν.

Τι συμβαίνει με Αχαΐα και Ρέθυμνο

Την ίδια ώρα σε πολύ δύσκολη κατάσταση είναι η Αχαΐα, η οποία έχει ήδη «κλειστή» την πρωτεύουσά της, την Πάτρα, με την βρετανική μετάλλαξη να εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ τα κρούσματα τόσο στην κοινότητα αλλά ακόμα και στο υγειονομικό προσωπικό να θέτουν τις αρμόδιες αρχές σε «συναγερμό».

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων. Τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην Πάτρα είναι τα εξής:

Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστάλθηκε, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους -η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστάλθηκε, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους Λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Αναστάλθηκε και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας και χώρων πολιτισμού.

Στις περιοχές αυτές όπως και στις «κόκκινες» περιοχές (Επίπεδο Β) δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 18.00 έως τις 05.00 το πρωί με μοναδική εξαίρεση μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για τη σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω απ’ τη μόνιμη κατοικία.

Από την άλλη και η εικόνα στο Ρέθυμνο δεν είναι και η καλύτερη αφού πέρα από την πόλη, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία και στα δύο χωριά φέρνοντας ολόκληρο τον νομό πολύ κοντά στο «κόκκινο». Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της πανδημίας του κορωνοϊού με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο παραμένει η Χαλκιδική, με τους δημάρχους, σε αρκετές περιοχές, να ζητούν να κλείσουν τα σχολεία, λόγω διασποράς από τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από νομό σε νομό.

Οι αποφάσεις

Οι επιστήμονες σε λίγες ώρες θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και θα καταλήξουν στην απόφασή τους μετά από ψηφοφορία. Η εισήγηση θα δοθεί στην κυβέρνηση και αυτή θα λάβει τις τελικές αποφάσεις οι οποίες και αναμένεται να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εάν υπερισχύσουν οι ειδικοί που θέλουν τα προληπτικά, άμεσα, μέτρα, τότε σε καθεστώς lockdown θα ζουν από Δευτέρα περισσότεροι από 5.400.000 Έλληνες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρέθυμνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...