Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Αποκαλυπτική έρευνα για τους κινδύνους στο ίντερνετ

Τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν ανήλικοι στο διαδίκτυο αναδεικνύει έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γνωστή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν ανήλικοι και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες. Εργαζόμενη του Οργανισμού υποδυόμενη την 16χρονη μπήκε σε γνωστή εφαρμογή που χρησιμοποιεί πλήθος παιδιών και εφήβων, πραγματοποιώντας βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες.

Τα όσα παρουσιάστηκαν ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποκαλύφθηκε πόσο εύκολο είναι ένα παιδί και έφηβος να πέσει θύμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων, σε ένα περιβάλλον που ο κάθε ένας σε καθεστώς απόλυτης ανωνυμίας μπορεί να προσεγγίσει κάθε ανήλικο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Τα ευρήματα της έρευνας σοκάρουν. Χυδαίες ερωτήσεις, απειλές και εκβιασμοί. Δείτε το βίντεο:

Online έρευνα σε δημοφιλή κοινωνική πλατφόρμα βιντεοκλήσεων

«Πώς είσαι έτσι;» είναι το πρώτο πράγμα που ακούει από τον πρώτο χρήση με τον οποίο συνδέθηκε.

«Έλα φύγε. Είσαι μπάζο, είσαι μπάζο. Έλα φύγε γιατί βαριέμαι να πατήσω και το κουμπί μαζί σου».

«Βγάλε τη ζακέτα»

«Θες να βγάλεις τη ζακέτα;» της λέει ο επόμενος.

«Γιατί να τη βγάλω;» ρωτάει η κοπέλα κι εκείνος λέει: «Για να σε δω λίγο παραπάνω. Βγάλτην να βγάλουμε κάνα story. Έλα, δείξε κάτι παραπάνω. Θα σε βγάλουμε βίντεο, θα σε δουν όλοι».

«Σ’ έχω ήδη βίντεο, οπότε πρέπει να βγάλεις και κάτι παραπάνω. Ή θα βγάλεις κάτι παραπάνω, ή θα ανέβει το βίντεό σου στο Instagram! Αν βγάλεις κάτι παραπάνω, δε θα σε δει κανείς. Θα σε δω μόνο εγώ», επιμένει.

Χυδαίες προτάσεις

Στην συνέχεια, το βίντεο γίνεται πραγματικά τρομακτικό. Σε διάλογο με άνδρα που δηλώνει 18 ετών ο άνδρας λέει: «Ξέρεις τι; Δεν ξέρω αν η @@@@ μου είναι μεγάλη ή μικρή. Αυτό που ακούς. Δεν ξέρω. Γίνεται απλά να τη δεις και να μου πεις αν είναι μεγάλη ή μικρή για σένα;».

Ακολούθως, άνδρας που δηλώνει 27 ετών, ρωτά την κοπέλα που λέει ότι είναι ανήλικη: «Φαντάζομαι δεν έχεις ολοκληρώσει». Η κοπέλα ρωτάει «γιατί ρωτάς;» κι εκείνος λέει: «Ποιο είναι το όριό σου;». Εκείνη του απαντά πως το όριό της είναι το… νόμιμο κι εκείνος λέει: «Είναι λίγο τρομακτικό αυτό που λες. Με κάνεις να νιώθω γέρος».

Η κοπέλα του απαντάει πως «για κάποιο λόγο όμως έχουν γραφτεί οι νόμοι».

Κι εκείνος απαντά: «Για κάποιον άλλο δεν τηρούνται».

Η εκδήλωση

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού, πραγματοποίησαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, τη διαδικτυακή Εκδήλωση «Μένουμε Online, με ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η παραπάνω διαδικτυακή έρευνα. Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, από την έρευνα με θέμα «Η αυξημένη χρήση των social media κατά το lockdown αυξάνει τη μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη».

Η κα. Κούρτογλου παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και νέους από 16 έως 24 ετών. Βάσει της έρευνας, το 2020 εν μέσω lockdown και σε σχέση με το 2019,:

● H χρήση internet από παιδιά 5 έως 12 ετών αυξήθηκε κατά 7%
● Σε ποσοστό 85% τα παιδιά 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το internet, με το ποσοστό για τις ηλικίες από 10 έως 12 ετών, να ανέρχεται στο 94%

● Η αύξηση χρήσης του internet εντοπίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε παιδιά από 5 έως 6 ετών, φθάνοντας στο 10%
● Η δημοφιλέστερη συσκευή σύνδεσης στο internet είναι το smartphone, ακολουθεί το tablet.
● Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, η χρήση του internet είναι καθολική στο 100%
● Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, o βαθμός ενασχόλησης και απασχόλησης μέσα στην ημέρα αποτυπώνεται κατά μέσο όσο στις 6 ώρες!
● Οι γυναίκες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 145min, κατά μέσο όρο, στα Social Media, με το 38% να δηλώνει ότι τις επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 85% ότι τις παρασύρουν και χάνουν χρόνο.
● Οι άνδρες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 110,4 min, κατά μέσο όρο στα Social Media, με το 29% να δηλώνει ότι τους επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 45% ότι τους παρασύρουν και χάνουν χρόνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ανακοινώνει ότι το ηλεκτρικό SUV, Atto 3, είναι τώρα διαθέσιμο στην εξαιρετικά ελκυστική τιμή των 26.525 ευρώ, ετοιμοπαράδοτο, με δωρεάν service...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για όσους δεν το ξέρουν, η συγκεκριμένη “πορεία” από τη γκάμα μιας εταιρείας σε εκείνη κάποιας άλλης, δεν είναι κάτι νέο. Συμβαίνει εδώ και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλώβητη έχει μείνει προς το παρόν η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών, η οποία αν και τη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στη 13χρονη καριέρα του, το SUV της Dacia, κατέκτησε πάνω από 40 τίτλους, ενώ η παραγωγή του ξεπέρασε τις 2,2 εκατομμύρια μονάδες. Η σχεδίαση...