09/03/2021

Κορωνοϊός: «Εκρηξη» κατά 205% στα λύματα της Αττικής

Η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση, με τη χώρα να βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου, τρίτου επιδημιολογικού κύματος του κορωνοϊού.

Τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 είναι εμφανώς αυξημένα, με τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων επί σειρά ημερών την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 κρούσματα, σε ένα σύνολο 18.000 τεστ, ήτοι περιορισμένους ελέγχους σε σχέση με μια καθημερινή, όπου ο αριθμός τεστ αγγίζει τις 45.000.

Έκρηξη συγκέντρωσης του ιού στα λύματα της Αττικής

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για μια εικόνα που προϊδεάζει για τον ερχομό του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξεως του 205%. Είναι μια έκρηξη παρόμοια με εκείνη που παρατηρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο». Ο καθηγητής τόνισε πως δύο εβδομάδες νωρίτερα, η αύξηση ήταν της τάξης του 80%.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τις 100.000.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, και εκεί συμπεριλαμβάνουμε τόσο συμπτωματικούς όσο και ασυμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.00 φορείς. Ωστόσο, αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, παραδείγματος χάριν αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει κάποια ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, είναι απλά μια ένδειξη», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.