Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μέτρα τριών ταχυτήτων για να αποφευχθεί το ολικό lockdown

Με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο να επιμένει, κυβέρνηση και ειδικοί επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, προκειμένου να μην φτάσουν εκ νέου σε «οριζόντια καραντίνα».

Από το Σάββατο τέθηκαν σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου, στο «κόκκινο» δηλαδή , ωστόσο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων
  • Το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Τι ισχύει για φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων και διαδημοτικές μετακινήσεις

Διευκρινίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων δίνουν κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών γνωρίζουμε ότι, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και πρατήριων καυσίμων ισχύει όπως προβλέπεται από τις ειδικότερες διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία τους και δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει ανά περιοχή».

Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν υφίστανται απαγορεύσεις διαδημοτικού επίπεδου εντός της ίδιας περιφέρειας.

Lockdown τύπου Μαρτίου

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου καθώς το επιδημιολογικό τους φορτίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο. Η επιδημιολογική εικόνα των πέντε αυτών περιοχών, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνει αναγκαία τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη την Επικράτεια είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
    24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους
  • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
  • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες (εξαιρούνται οι δήμοι Χαλκιδέων, Πατρέων, Αγίου Νικολάου της Π.Ε Λασιθίου)
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων (εξαιρούνται οι δήμοι Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου της Π.Ε Λασιθίου)

Επιμένει η έξαρση του ιού: 1.113 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 1.113 νέες μολύνσεις του νέου κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 29 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.951. Παράλληλα, σε 249 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Χωρίς ενδείξεις υποχώρησης εξελίσσεται η έξαρση της πανδημίας στην Αττική με 565 νέα κρούσματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...