Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Ερήμωσαν» Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Σε έρημες πόλεις μετατράπηκαν Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά την έναρξη της απαγόρευσης μετακίνησης από τις 18:00 που τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική βρίσκονται στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται στους δρόμους διενεργώντας συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους σε όσους μετακινούνται μετά την απαγόρευση.

https://www.youtube.com/watch?v=j1h3Baz0mRk

Πόλη – φάντασμα η Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, πόλη -«φάντασμα» θυμίζει και η Θεσσαλονίκη, καθώς με το που έδειξε 18:00 το ρολόι και ενεργοποιήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι έρημοι, ενώ αστυνομικοί διενεργούν ελέγχους.

Αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Σε κεντρικά σημεία έχουν στηθεί μπλόκα από τους αστυνομικούς.

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Οι αλλαγές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορούν κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων. Τα Σαββατοκύριακα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, φούρνους και βενζινάδικα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 18:00 και όχι από τις 21:00 όπως ίσχυε στην «κόκκινη» πρωτεύουσα έως και την Παρασκευή. Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 21:00. Για τη Θεσσαλονίκη, που μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο επίπεδο Α, αλλάζει και η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων, καθώς πλέον θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και η ένδυση, υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία.

Παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού στο χάρτη, σε τοπικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη πέρασε χθες στην κατηγορία της ζώνης αυξημένου κινδύνου, πλάι στην Αττική και τη Χαλκιδική, στις οποίες από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ τα εξής:

1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή της διαδικασίας click inside).

4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:

· Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
· Σάββατο Κυριακή, κλειστά.

5. Αναστολή λειτουργίας take away στα καταστήματα εστίασης (σ.σ. η οποία τελικά ανακλήθηκε)

6. Λαϊκές Αγορές

Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».

Ωστόσο η συγκερκιμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου). Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αρακτηρίζεται ότι ήταν λάθος η απόφαση καθώς «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. Η ομοσπονδία ζητάει, άμεσα, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων.

7. Κλειστά παραμένουν από και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...