04/03/2021

Οι δείκτες που τρομοκρατούν τους ειδικούς και ζητούν «έρημες πόλεις» – Τι δείχνουν οι προβλέψεις

Στον «προθάλαμο» του τρίτου κύματος του κοροναϊού φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα με την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση των μεταλλάξεων να έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες της χώρας μας

Στον «προθάλαμο» του τρίτου κύματος του κοροναϊού φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα με την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση των μεταλλάξεων να έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες της χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της επιτροπή λοιμωξιολόγων προχώρησε σε ανακοίνωση νέων μέτρων, ακόμα αυστηρότερων από αυτά που είχε ανακοινώσει μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα, περίπου οι μισοί επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό τάχθηκαν υπέρ καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική. Δηλαδή να μην κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ να κλείσουν καταστήματα και σχολεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή ήταν η πρόταση που «άναψε» τα αίματα στη συνεδρίαση και μάλιστα συζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους για περισσότερες από τρεις ώρες.

Τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην αυστηροποίηση των μέτρων, με την Αττική να φτάνει μια «ανάσα» από μέτρα που θυμίζουν… Μάρτιο, εξήγησαν τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

«Μας ανησυχεί η Αττική»

«Μας ανησυχεί η Αττική. Η Αττική όπου παρατηρείται μία γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει χαρακτηριστεί σαν μία ‘κόκκινη’ περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε και εξήγησε πως «ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 4.400 περίπου άτομα και αυξήθηκε κατά 60% περίπου μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown».

«Επώδυνη είναι και η παρατήρηση ότι έχουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με μία αύξηση της τάξεως του 30% από την προηγούμενη εβδομάδα και 850 ενεργά κρούσματα. Προκαλεί έκπληξη που τα κρούσματα αυξάνουν μόνο λίγες εβδομάδες αφού πήρε μία ανάσα αυτή η περιοχή, από αυτά που περάσανε το περασμένο φθινόπωρο και αρχές του χειμώνα» τόνισε.

«Επίσης, έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.600 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ανά ημέρα αυξήθηκε στις 150 εισαγωγές, ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι κάθε μέρος έχουμε 70-80 νέες εισαγωγές» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να τονιστεί ότι το 77% των νοσηλευόμενων ασθενών σήμερα, αφορά σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, δηλαδή είναι άτομα που έχουν υψηλή θνησιμότητα κίνδυνο από την λοίμωξη COVID-19» ανέφερε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την κ. Παπαευαγγέλου, στην Αττική σήμερα έχουμε μία πληρότητα 52% των απλών κλινών και 64% των κλινών ΜΕΘ-COVID. Είναι, λοιπόν, ευκρινές ότι βρισκόμαστε άλλη μία φορά σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία, ούτε άγνοια.

«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις ‘κόκκινες’ περιοχές ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι μας κουραστήκαμε. Κουραστήκαμε πια να ζούμε υπό περιορισμό, κάποιοι από εμάς με φόβο και πολύ περισσότερο με θυμό και θλίψη. Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα κάποια χιλιόμετρα να διανύσουμε. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι τώρα έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα» κατέληξε.

«Περιμένουμε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων»

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως «στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς και ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας φαίνεται να περνάει σε μία φάση μικρής αύξησης».

«Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση που φτάνει σε ποσοστό ως και 50%» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, στη συνέχεια προχώρησε σε μια τρομακτική πρόβλεψη. «Αυτή η είναι αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες» είπε.

«Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης, στο επίπεδο του 50%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας πέρασε σε επίπεδα πάνω από 20%, με τάση ακόμα μεγαλύτερης αύξησης» είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.