Εγκρίθηκαν, πρόσφατα, έξι επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επιχειρήσεις και άλλα 676 σχέδια του καθεστώτος de minimis, από νέες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
Σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τα έξι επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επενδύσεις έχουν συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 136,2 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, τα 67,9 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το ΔΑΜ. Αντίστοιχα, τα 676 σχέδια, που επίσης εγκρίθηκαν και υπάγονται στο de minimis, έχουν συνολικό επιλέξιμο προυπολογισμό γύρω στα 57,7 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 40,2 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση απ’ το ΔΑΜ). Προβλέπεται ότι με αυτά τα σχέδια θα δημιουργηθούν γύρω στις 1.685 θέσεις εργασίας.
Άμεσα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πρόκειται για άλλες 2.300 νέες θέσεις εργασίας).
Οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν αφορούν την Δυτική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας και αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα τρέξουν και άλλα νέα προγράμματα που θα αφορούν επενδύσεις υφιστάμενων και νέων (υπό σύσταση), μεγάλων, μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (θα αφορούν την Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη, αλλά και νησιά).
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε τα εξής: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας εξασφαλίσει πρώτη μεταξύ των 27, πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, συνεχίζει να υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και το μεταρρυθμιστικό της έργο, ενισχύοντας έμπρακτα την επιχειρηματικότητα κάθε μεγέθους, με έμφαση στις ΜμΕ. Στόχος παραμένει η δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας, κυρίως για τις νέες και τους νέους που θέλουμε να παραμείνουν στον τόπο τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του».
Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, στη συνέντευξη Τύπου, είπε, μεταξύ άλλων τα πιο κάτω: «Η σημερινή ανακοίνωση των 6 επενδυτικών σχεδίων από μεγάλες επιχειρήσεις και 676 επενδυτικών σχεδίων από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΔΑΜ 2021-2027, επικυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη συστηματική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία ώστε οι περιοχές που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση να ξαναβρούν τον αναπτυξιακό τους προσανατολισμό σε τομείς της σύγχρονης οικονομίας. Συνεχίζουμε σταθερά την προσπάθειά ώστε αυτές οι περιοχές να λάβουν έγκαιρα κάθε διαθέσιμο ευρώ προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων τους».