Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πυρά, γκάφες και προτάσεις: Το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Το debate των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλήθηκε στην ΕΡΤ, αποτέλεσε μία ευκαιρία για τους Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη, Απόστολο Γκλέτσο και Νικόλα Φαραντούρη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να προσπαθήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ενόψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Μέσα από τη δίωρη συζήτηση, οι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους για μια σειρά ζητημάτων, από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική έως την κλιματική κρίση, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές και οι αντιπαραθέσεις, ειδικά προς τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Δείτε ολόκληρο το ντιμπέιτ εδώ:

Οι προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική
Ένα από τα βασικά θέματα του debate ήταν η οικονομία, με τους υποψηφίους να εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο Παύλος Πολάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη επανακρατικοποίησης στρατηγικών τομέων, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η Εθνική Τράπεζα, για την καταπολέμηση των καρτέλ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αν δεν πάρουμε πίσω το 51% της ΔΕΗ, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ενεργειακή αγορά» και πρόσθεσε ότι η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσε να γίνει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να επιστραφεί ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη, κάνοντας λόγο για δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των μέτρων από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε έμφαση στη στέγαση και την κοινωνική πολιτική, προτείνοντας τη δημιουργία 10.000 νέων κατοικιών ετησίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αντιμετωπίσει την ακρίβεια, κατηγορώντας τη για «ψέματα και αισχροκέρδεια». Παράλληλα, επισήμανε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτελέσει άμεση ανακούφιση για τα νοικοκυριά.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, από την άλλη, παρουσίασε ένα πιο δομικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το κόμμα, όπως η «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο». Πρότεινε τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών που θα ενισχύσει οικονομικά τα μέσα ενημέρωσης και θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιό του δεν έχει καμία σχέση με ένα «business friendly κόμμα».

Ο Απόστολος Γκλέτσος, στην τοποθέτησή του για την οικονομία, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής και ζήτησε να σταματήσει η πολιτική που, όπως είπε, «ταΐζει τα καρτέλ και αφήνει τους πολίτες σε φτώχεια».

Η στάση για την εξωτερική πολιτική
Η εξωτερική πολιτική αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα της τηλεμαχίας. Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, μιλώντας για «κρυφή διπλωματία» και «λανθασμένες κινήσεις» που καθιστούν την Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο». Ανέφερε ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εξωτερική πολιτική βασιζόταν σε «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ειρήνης.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι υπονομεύει τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για «αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων» που βλάπτει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να παίξει «διαμεσολαβητικό ρόλο» στον πόλεμο της Ουκρανίας, αντί να στέλνει όπλα, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη στάση της κυβέρνησης υπέρ του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας την «υπερβολική».

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση
Ο Απόστολος Γκλέτσος προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα γιατί δεν έχουν μπαταρίες». Η δήλωσή του σχολιάστηκε έντονα στα social media, με τον ίδιο να επιμένει ότι «το ρεύμα μπαίνει από τα τζάμια, όχι από τις ανεμογεννήτριες».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από χώρες προέλευσης μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει τις βίαιες συμπεριφορές και θα αποτελέσει «ανθρωπιστική λύση».

Η ενότητα για την κλιματική κρίση
Η κλιματική κρίση αποτέλεσε ξεχωριστή ενότητα του debate. Ο Παύλος Πολάκης ανέδειξε την ανάγκη επενδύσεων σε αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ο Νικόλας Φαραντούρης ζήτησε ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Ειδικότερα, πρότεινε τη χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύσουν τις ενεργειακές κοινότητες, επισημαίνοντας την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα αυτό.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για μια «οικολογική ταυτότητα» δεν είναι μόδα, αλλά ζήτημα επιβίωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα των ερευνών για υδρογονάνθρακες θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Απόστολος Γκλέτσος σημείωσε ότι η διαχείριση των φυσικών καταστροφών πρέπει να ξεκινά με προληπτικά μέτρα και υποδομές, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού.

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη
Οι υποψήφιοι άσκησαν κριτική στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για «ψεύτικο πόθεν έσχες» και σημείωσε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ηγέτες με εταιρείες στις νήσους Μάρσαλ. Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η ηγεσία Κασσελάκη απαξίωσε το κόμμα και δικαιολόγησε την απόφασή του να καλέσει σε εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα σημαντικό ραντεβού δίνει η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο και οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα σημαντικό ραντεβού δίνει η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο και οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αιφνιδιαστική και η μεγαλύτερη επίθεση τζιχαντιστών και ομάδων ανταρτών στη βόρεια Συρία εδώ χρόνια εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ,...

LIFESTYLE

Για πρώτη φορά στην καρέκλα του Secret Song κάθισε η Άννα Φόνσου, το βράδυ της Κυριακής, όταν η Ναταλία Γερμανού την υποδέχθηκε στο νέο...