Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστημονικοί και Τεχνολογικοί φορείς: Για αυτούς τους λόγους πρέπει όλοι εγκαίρως να κάνουν το εμβόλιο

Επιστολή, στην οποία εξηγούν γιατί πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο κατά της Covid-19, συνυπογράφουν οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕ&Κ).

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλοι οι πρόεδροι των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Η ερευνητική κοινότητα υπενθυμίζει πως στο παρελθόν η εξάλειψη θανατηφόρων νοσημάτων όπως η ευλογιά και η πρόληψη σειράς ασθενειών που αποτελούσαν μάστιγα για τον άνθρωπο (π.χ. τέτανος, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδες, γρίπη, ιλαρά) κατέστη δυνατή χάρη σε προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της επιστολής επισημαίνεται πως «ο εμβολιασμός αποτελεί μια θεραπεία εξαιρετικά ασφαλή, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην ενεργοποίηση των φυσιολογικών μηχανισμών ανοσολογικής μνήμης».

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες: «Τα ειδικά λεμφοκύτταρα μνήμης που δημιουργούνται στα όργανα του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες), λίγες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, είναι εξειδικευμένα να αναγνωρίζουν ειδικά πεπτίδια (αντιγόνα) της κυτταρικής δομής του παθογόνου, μιμούμενα εν πολλοίς την ανοσία που εξασφαλίζεται μετά από φυσική λοίμωξη.

Κατά συνέπεια, η επόμενη έκθεση στο εν λόγω παθογόνο οδηγεί άμεσα στην εξουδετέρωσή του μέσω της παραγωγής προστατευτικών αντισωμάτων από τα ειδικά Β λεμφοκύτταρα και της ενεργοποίησης επιπλέων μηχανισμών προστασίας από ειδικά Τ λεμφοκύτταρα».

Ο λόγος που τα εμβόλια θεωρούνται τα πιο ασφαλή φάρμακα είναι επειδή η συντριπτική πλειονότητα των παρενεργειών τους είναι ήπια (π.χ. τοπικός πόνος, ερυθρότητα στο σημείο ένεσης) είτε συστηματικά (π.χ. πυρετός, ήπια αλλεργική αντίδραση). Επιπλέον, οι παρενέργειες αυτές των εμβολίων εκδηλώνονται άμεσα (λίγες ώρες έως μέρες) και είναι αυτοπεριορισμένες.

«Τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου Covid-19 και των επιπλοκών της, με ποσοστά προστασίας που ξεπερνούν το 90% και αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πανδημίας», σημειώνεται στην επιστολή.

Ακόμη, τονίζεται ότι όπως όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 έχουν λάβει έγκριση μετά από κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μεγάλο αριθμό υγιών εθελοντών.

Η ερευνητική κοινότητα κλείνει την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας πως «ο δύσκολος αγώνας που έχει μπροστά της η ανθρωπότητα είναι η έγκαιρη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας με μοναδικά όπλα τον μαζικό εμβολιασμό και τα μέτρα επιδημιολογικής πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς νέων μεταλλάξεων του ιού και τον έλεγχο της πανδημίας.

Είναι χρέος όλων μας να εμπιστευθούμε την επιστήμη και να εμβολιασθούμε εγκαίρως, προστατεύοντας τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας από τη νόσο Covid-19».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με έως και 65% ανανεώσιμα, ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα με ισοζύγιο μάζας υλικά ISCC Plus, το UltraContact NXT είναι το πιο βιώσιμο ελαστικό παραγωγής της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση στην Ελλάδα συστημάτων ηλεκτρόλυσης 300 MW μέχρι το 2030. Σημαντικοί ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν ήδη έτοιμα ή ετοιμάζουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε κώμα παραμένει ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Γεράσιμος, ο μόνος επιζών του πρώτου βαγονιού. «Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Cupra Born VZ αποδίδει ισχύ 326 ίππων και ροπή 545 Nm, ενώ μέσω της βελτιωμένης ανάρτησης, του άμεσου τιμονιού και της βελτιωμένης αίσθησης...