Απαγορευτικό στην κολύμβηση σε ολο το μήκος του Αιγιαλού της Αλεξανδρούπολης μέχρι και την περιοχή της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη, ισχύει από την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Ευάγγελου Πουλιλιού.
Μια απόφαση που πάρθηκε μετα την θολή εικόνα που είχαν τα νερα στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης από την πρόσφατη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας στις απαραίτητες δειγματοληψίες της Διεύθυνσης Υγιεινής της ΠΕ Εβρου οπου τα νούμερα των μετρήσεων θορύβησαν τις αρμόδιες αρχές
Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας περιβάλλοντος ΔΠΘ -τμήμα–Ιατρικής και κοσμήτορας της σχολής επιστημών Υγείας Θόδωρος Κωνσταντινίδης, τα νερα των χειμάρρων λόγω των καταιγίδων της περασμένης εβδομάδας ξέπλυναν τα εδάφη συμπαρασύροντας υπολείμματά από αγωγούς αποχέτευσης και ομβριων υδάτων από την στερεά στη θαλάσσια φύση.
Η λάσπη που δημιουργήθηκε στη θάλασσα αποτέλεσε το καλλιεργητικο υλικο για τα μικρόβια και έτσι τα νούμερα των μετρήσεων από την πρώτη μέρα ήταν πολύ υψηλά.
Η παρουσία κολοβακτηριδίων, εντεροκόκκων και σαπρόφυτων, δείχνουν ανάμειξη των θαλάσσιων νερών με τα δίκτυα αποχέτευσης.
Αναφορικά με όσους δεν συμμορφώνονται στις οδηγίες ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι «η υγεία τους κινδυνεύει από ουρολοιμώξεις, δερματικά νοσήματα αλλά και πολύ σοβαρότερα όπως ενδοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες, πολύ δε περισσότερο σε άτομα ηλικιωμένα, ή βρέφη, των οποίων η άμυνα του οργανισμού δεν είναι σε εγρήγορση».
Το γεγονός όμως ότι η θάλασσα είναι ανοιχτή, σε συνδυασμό με την παρουσία θαλάσσιων ρευμάτων αποτελεί δείγμα αιδοδοξιας σύμφωνα με τον κ Κωνσταντινίδη, ο οποίος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηρίων αναμένονται το Σαββατοκύριακο ενώ είναι ζήτημα δέκα ημερών να καθαρίσουν οι θάλασσες και να επανέλθουμε στην προτερα κατάσταση εάν και εφόσον δεν εχουμε εκδήλωση κι αλλων έντονων καιρικών φαινομένων.