Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ: Υποχώρηση των λοιμώξεων για την εβδομάδα 13 Μαΐου 2024 – 19 Μαΐου 2024

Μειωμένα περιστατικά γριπώδους συνδρομής, λοιμώξεων του αναπνευστικού και νόσησης από covid-19, κατέγραψε η έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναλύουν τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 20/2024 (13 Μαΐου 2024 – 19 Μαΐου 2024).

Η συνοπτική εικόνα:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή.
✓ Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.
✓ Καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 2 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 13.
✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 6.
✓ Ο αριθμός των θανάτων ήταν 2. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 4 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 56.
✓ Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1 (>85% από την εβδομάδα 6 και μετά).
✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε 4 και σταθεροποίηση σε μία.

Ιός της γρίπης

✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) μειώθηκε στο 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής
δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παρουσίασε αύξηση.
✓ Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 20/2024 νοσηλεύτηκαν 144 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 20/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.034 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 552 (53%) ήταν τύπου Α και 482 (47%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 534 στελέχη τύπου Α. Τα 490 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 44 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ Η θετικότητα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στόχο τη στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μια στρατιωτική συμμαχία, είναι μια συμμαχία αξιών και αρχών τόνισε ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας στη δήλωσή στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επανεκκίνηση της κυβέρνησης σήμανε ο πρωθυπουργός, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Δημοκρατίας,...

LIFESTYLE

Η παρουσιάστρια του ΟΡΕΝ αντέδρασε με χιούμορ όταν ρωτήθηκε για τη φημολογούμενη αντικατάστασή της από την Τατιάνα Στεφανίδου. Στις κάμερες των ψυχαγωγικών εκπομπών μίλησε...