Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Ηνίοχος 2024»: 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες στη μεγαλύτερη αεροπορική συνεκπαίδευση (εικόνες)

Συνολικά 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες και πάνω από 70 ελληνικά, “απαντούν” στο ερώτημα, γιατί η άσκηση «Ηνίοχος» αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη αεροπορική συνεκπαίδευση στην Γηραιά Ήπειρο.

Από τους παραπάνω αριθμούς και μόνο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι απογειώσεις από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, από την 8η Απριλίου και για 10 ημέρες, θα ξεπερνούν τις 100. Και το μέγεθος αυτό δείχνει ένα επιπλέον στοιχείο, ότι οι ξένες αποστολές επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σχεδόν σε όλα τα σενάρια ασκήσεων, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν στον αέρα με την «ελληνική αεροπορική ελίτ».

Στον «Ηνίοχο» του 2024 συναντώνται όλα τα σύγχρονα μαχητικά 4ης και 4,5 γενιάς, δημιουργώντας το διαλειτουργικό πλέγμα που επιδιώκουν πάντοτε οι σχεδιαστές των σεναρίων.

Στα «κλειδωμένα» τμήματα του FIR θα συναντώνται τα δικινητήρια Rafale της Γαλλίας και του Κατάρ, τα F-18 των Ισπανών, τα Eurofighter Typhoon των Σαουδαράβων και των Βρετανών. Εκεί θα επιχειρούν και τα F-16 ελληνικά, αμερικανικά και για πρώτη φορά τα ρουμανικά.

Επιπρόσθετα, μιας και ο «Ηνίοχος» έχει εξελιχθεί σε διακλαδική άσκηση, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές Δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Η Δευτέρα 08/04 ήταν από τις ημέρες που κατ’ ουσίαν ξεκινά η εκτέλεση των σεναρίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις μετέχουσες χώρες. Οι λεγόμενες «οικογενειακές» ή πτήσεις εξοικείωσης (σ.σ. familiarization flights) είχαν ξεκινήσει με την άφιξη των αποστολών, όπου οι αεροπόροι από τις σύμμαχες χώρες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και το «terrain masking» στο ονειρικό περιβάλλον που προσφέρει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διέλευση σε χαμηλό ύψος μέσα στο φαράγγι είναι μια άσκηση που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως «πτήση κάτω από τα ραντάρ» με την βοήθεια κάλυψης που προσφέρει ο ορεινός όγκος.

Σημαντικά asset για τον «Ηνίοχο» είναι τρία: το γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ, το ελληνικό αλλά και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper των ΗΠΑ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...