Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρώτα η κοινωνία» το μήνυμα Μητσοτάκη – Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές η αντιπολίτευση, προεκλογική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μοσχάτο, από όπου ξεκίνησε τις εξορμήσεις του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Μας δώσατε μια ισχυρή εντολή τον Ιούνιο του 2023, να εξακολουθούμε να προχωρούμε ένα πολυδύναμο εκσυγχρονιστικό έργο, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της δικής σας ζωής, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας, να έχετε καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία. Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο μας ζητήσατε και μας ζητάτε είναι, ναι, να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και από αυτόν τον στόχο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ασυμβίβαστα θα προχωρήσουμε, παρά τους εκβιασμούς, παρά τις πιέσεις. Εγώ και η παράταξή μας λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό, δεν συγκυβερνούμε με κανέναν» είπε.

Επανέλαβε ότι η προεκλογική δέσμευση για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ εντός τετραετίας θα επιτευχθεί, σημειώνοντας:

«Το μέρισμα της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Πρωτίστως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό δώσαμε αυξήσεις για πρώτη φορά στους δημόσιους υπαλλήλους, γι’ αυτό δώσαμε αυξήσεις στους συνταξιούχους. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί η οικονομία αναπτύσσεται και γιατί ο πλούτος τον οποίο δημιουργούμε πρέπει να επιστρέφει πίσω στην κοινωνία».

Ο ίδιος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εξακολουθούν να εργαλειοποιούν μια εθνική τραγωδία για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.

«Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να εξακολουθούν να εργαλειοποιούν μια εθνική τραγωδία προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Μην έχοντας τίποτα να πουν στον ελληνικό λαό, αναμοχλεύουν τα ίδια και τα ίδια. Θέλω να τους απαντήσω για ακόμα μια φορά ότι η προσοχή της παράταξής μας είναι στραμμένη πρώτα και πάνω από όλα στα δικά σας προβλήματα, στα προβλήματα της κοινωνίας και στην επίλυσή τους» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το διακύβευμα της κάλπης, που δεν είναι άλλο από τη σταθερότητα και την ασφάλεια, την οποία, όπως είπε, μόνο η ΝΔ μπορεί σήμερα να εγγυηθεί.

Έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών λέγοντας: «Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, η παράταξη μας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Για να στείλουμε ισχυρή τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά στην Ευρώπη για να μπορώ να διαπραγματευτώ, αλλά για να έχουμε και μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση απέναντι σε όλους όσοι -προσέξτε- δεν προτάσσουν καμία εναλλακτική πολιτική πρόταση. Τους ενδιαφέρει ένα πράγμα μόνο: πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης. Τίποτα παραπάνω».

Ενώ έστειλε μήνυμα συσπείρωσης αλλά και συστράτευσης ενόψει των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας: «Με την επίσημη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου, μετά το Πάσχα, εγώ θα ξανακάνω αυτό το οποίο ξέρω να κάνω καλά: θα γυρίσω όλη την Ελλάδα, θα σφίξω χέρια, θα μιλήσω με ειλικρίνεια γι’ αυτά τα οποία κάναμε, θα αναγνωρίσω τα όποια λάθη μας με θάρρος, όπως πάντα έκανα, και θα δώσω μια δέσμευση ότι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. θα κάνω αυτό το οποίο πρέπει, έτσι και όλες και όλοι εσείς θα κάνετε αυτό το οποίο πρέπει και αυτό το οποίο πάντα κάνατε, κάθε φορά που η παράταξη σας χρειάστηκε».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ραντεβού το επόμενο Σαββατοκύριακο στη «μεγάλη γιορτή», όπως την αποκάλεσε, του συνεδρίου της ΝΔ.

Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση

Σε πολεμικό κλίμα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, με αιχμή την τραγωδία στα Τέμπη μετά και την -σε οξείς τόνους- τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Κριτική στην κυβέρνηση και πολιτικά μηνύματα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του. «Αυτό που έγινε στη βουλή είναι μία ντροπή για το έθνος μας, αυτή η συγκάλυψη και η αλαζονεία και ότι υπάρχει πλέον ένα κίνημα που χτίζουμε. Δεν έχουμε τα χρήματα για το σύστημα, αλλά έχουμε μήνυμα και έχουμε κίνημα. Και θα μείνετε όλοι έκθαμβοι και στις ευρωεκλογές και μετά» είπε.

Τη μετάβασή του στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την υπόθεση των ηχητικών από το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την κοινή συνεδρίαση πολιτικού συμβουλίου και ΚΟ, αποτιμώντας θετικά για το ΠΑΣΟΚ την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή. «Στο ερώτημα που πλανάται αν υπάρχει αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ απάντησε, ναι υπάρχει αντιπολίτευση. Με την πρωτοβουλία που πήρα για την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες» ανέφερε.

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Κύπρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι χθες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, από 159 βουλευτές, εκφράζει ο λαός τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση αυτή, διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής αυτής, ειδικά απέναντι στην πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη» σημείωσε.

Την ημέρα των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει την απάντηση για την πολιτική του, τόνιζε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να λέει ψέμματα για την υπόθεση των Τεμπών. Είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που έγινε την ώρα που ο ίδιος κυβερνούσε. Και ένα έγκλημα, το οποίο η κυβέρνησή του προσπάθησε να συσκοτίσει, να συγκαλύψει» είπε σχετικά.

«Το λέμε και το εννοούμε, η τραγωδία των Τεμπών και η διαχείριση της, αυτή η αδιανόητα χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης -από τις πρώτες κιόλας ώρες- των κυβερνητικών ευθυνών πρέπει να οδηγήσει τη χώρα μας σε μία νέα και προσδιορισμένη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δημοκρατία μας» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Επιβραβεύοντας Καραμανλή και Μητσοτάκη ουσιαστικά αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη της συγκάλυψης και της επιβράβευσης προσώπων που προκάλεσαν τον θάνατο 57 ανθρώπων» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες τα κόμματα να ολοκληρώσουν και τις λίστες των ευρωψηφοδελτίων.

Αρχίζει η προεκλογική κούρσα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες παραμένουν οι διεργασίες για την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την ευρωκάλπη κι ενώ ήδη ανακοινώθηκε η λίστα με τα με τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για τις προκριματικές εσωκομματκές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο, στις 14 Απριλίου.

Ο πρόεδρος του κόμματος, θα πραγματοποιεί καθημερινά συνεντεύξεις, περιοδείες, συναντήσεις και ομιλίες, “παίρνοντας πάνω του” την προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις περίπου 70 ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ενδεικτικά, την Κυριακή και την Τρίτη έχει προγραμματισμένες τηλεοπτικές συνεντέυξεις ενώ τη Δευτέρα μιλά στο οικονομικό συνέδριο.

Στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου του αρχηγού τηγς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική πρόταση του κόμματος, για αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη.

Κι ενώ το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σκωπτικά τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών λέγοντας ότι επιδεικνύει όψιμο ενδιαφέρον για αυτά και μόνο ενόψει ευρωκάλπης ενώ μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχε παραδεχθεί ότι υπήρχαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και ο εσωκομματικός μηχανισμός θα διατηρήσουν στο επίκεντρο την κριτική για τη στάση της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα, κατηγορώντας την για χειρισμούς συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών, υπονόμευση του κράτους δικαίου και διαφθορά, ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα υπάρχει αντιπαράθεση σε ευρύτατο πολιτικό πεδίο με τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο ενόψει ευρωεκλογών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το κόμμα να καταγράψει το καλύτερο δυνατό ποσοστό στην ευρωκάλπη η οποία θα αποτελέσει και το πρώτο crash test, και αν κινηθούν σύμφωνα με τις θετικές προσδοκίες που υπάρχουν τα ποσοστά του κόμματος, τότε οι ευρωεκλογές θα είναι το εφαλτήριο για την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τις επόμενης εθνικής κάλπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...