Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Κολωνού: Μειοψηφία πρόεδρος και εισαγγελέας, ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης – Ο κρίσιμος ρόλος των ενόρκων

Ένοχο και για βιασμό έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, τον βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίσει και την ποινή των ισοβίων. Αντίθετα, αθώα κρίθηκε η μητέρα της ανήλικης για πορνογραφία και για μαστροπεία. Ενοχή κρίθηκε μόνο για πλημμεληματική εκβίαση ενώ ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης. Σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς ξέσπασε το συγκεντρωμένο πλήθος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που η δικαστική ρεπόρτερ του EΡΤNews, Ντίνα Τσουκαλά, μετέδιδε την είδηση ζωντανά.

Οι ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές ήταν εκείνοι που έκριναν το αποτέλεσμα της δίκης για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης, χαρίζοντας ουσιαστικά την ελευθερία στη μητέρα της και στέλνοντας τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στη φυλακή. Η απόφαση αυτή, ήρθε πριν καν κοπάσει ο θόρυβος από τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη η πρόταση της εισαγγελέως που έσπαγε τα ισόβια για τον βασικό κατηγορούμενο, ενώ έστελνε με πολυετή ποινή κάθειρξης στη φυλακή τη μητέρα.

Οι ένορκοι, ωστόσο, φαίνεται πως μετέφεραν την άποψη η οποία εκφράστηκε από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και με οριακή πλειοψηφία αθώωσαν την μητέρα από την κατηγορία της μαστροπείας, ενώ αντίθετα ήταν καταδικαστικοί για το βασικό κατηγορούμενο, σύμφωνα με τη δικαστική ρεπόρτερ του ΕΡΤNews, Ντίνα Τσουκαλά.

Άλλωστε, οι ένορκοι θεωρείται ότι εκφράζουν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Δεν προέρχονται από συγκεκριμένη κοινωνική τάξη με συγκεκριμένες καταβολές και κοινωνικές ιδέες αλλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της κοινωνίας.

Από την πλευρά των δικαστών, όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος ήταν στους μειοψηφούντες, συμφωνώντας με την άποψη που είχε εκφράσει η εισαγγελέας. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι δικαστές έδειξαν να μην πιστεύουν πως οι περισσότεροι απο τους καταδικασθέντες που φέρονται να έκλεισαν ραντεβού με την ανήλικη παραπλανήθηκαν και δεν κατάλαβαν την πραγματική της ηλικία. Το γεγονός πάντως ότι η απόφαση, στο μεγαλύτερο μέρος της, ήταν κατά πλειοψηφία, σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης από την Εισαγγελία.

Αναφορικά με τη μητέρα της 12χρονης, τώρα αναμένει την αποφυλάκισή της ύστερα από σχεδόν 18 μήνες στη φυλακή, κάτι που θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η απόφαση για την υπόθεση της 12χρονης – Ένοχος για βιασμό ο βασικός κατηγορούμενος, αθώα η μητέρα

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον 55χρονο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία.

Ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα:

  • Ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη,
  • Ένοχος για Πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων)
  • Ενοχος για Μαστροπεία
  • Αθώος για Εμπορία ανήλικου
  • Ένοχος για Παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών

Για τη μητέρα της ανήλικης το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι είναι αθώα για πορνογραφία και με πλειοψηφία για μαστροπεία. Κρίθηκε ένοχη μόνο για πλημμεληματική εκβίαση.

Ως προς τους λοιπούς κατηγορούμενους:

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Μιχάλη» κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Παράλληλα, έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη» κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Τέλος έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...