Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

Με μία και μόνο αίτηση στην Ενιαία Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία ο πολίτης θα αιτείται για όλα τα επιδόματα και παροχές που δικαιούται χωρίς ταλαιπωρία. Είναι η ριζική αλλαγή που θα φέρει η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ με ορίζοντα το τέλος του 2025 δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν σε real time πλήρη εικόνα του τι καταβάλλεται και που, αλλά και να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε: «Να δίνουμε επιδόματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη να πηγαίνουν, όχι σε αυτούς που παριστάνουν ότι δεν έχουν εισόδημα αλλά σε αυτούς που πραγματικά δεν έχουν».

Στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται περιλαμβάνεται επίσης η αναπροσαρμογή και ενοποίηση των κριτηρίων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Ο Κωνσταντίνος Γλούμης Ατσαλάκης Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, επισημαίνει: «Στόχος η βελτίωση του συστήματος επιδομάτων, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα».

Εντός του 2024 έρχεται επίσης η προπληρωμένη κάρτα με την οποία θα καταβάλλεται η πλειοψηφία των επιδομάτων στα πρότυπα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ανάληψη μετρητών θα μπορεί να γίνει έως το 50% του ποσού ενώ θα δίνονται και κίνητρα για τους πολίτες που προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τα μετρητά.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρει πως: «Ο ΟΠΕΚΑ στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη, συνεχίζουμε χωρίς να αφήνουμε κανέναν πολίτη πίσω».

Μηχανισμό ετήσιας αύξησης των αναπηρικών επιδομάτων ζητούν οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τονίζει: «Να υπάρχει αναπροσαρμογή όπως στις συντάξεις».

Πανελλαδικά αναμένεται να επεκταθεί επίσης ο Προσωπικός βοηθός ενώ δεκάδες μέτρα (170) περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο Σταύρος Παπασταύρος Υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως εξελίσσονται: «170 δράσεις συνολικά από όλα τα Υπουργεία».

Μόνο για το 2023 ο ΟΠΕΚΑ στήριξε 3 εκατομμύρια πολίτες με το συνολικό ύψος των καταβαλλόμενων ποσών να αγγίζει τα 3,5 δις.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....