Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Επιτάχυνση της πανδημίας τον Φεβρουάριο – Έρχεται ολικό lockdown

Την ανησυχία του για τι μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».

Κατά τον Νίκο Σύψα «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

Παράλληλα επισήμανε ότι στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι πάνω από τη μονάδα και στη νότια Ελλάδα είναι στο 1,10 που σημαίνει ότι στη Νότια Ελλάδα ο ιός «τρέχει».

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...