Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος που συνδέει τα συστήματα συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού Ελλάδας-Εσθονίας

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και της Εσθονής πρέσβη στην Ελλάδα Καρίν Ράνου. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, Έλληνες και Εσθονοί πολίτες θα μπορούν από σήμερα να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα ιατρικές υπηρεσίες, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Διερευνήθηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η ψηφιακή διπλωματία.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, καθώς και η εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων μεταξύ των δύο χωρών.

Από σήμερα, οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Εσθονία θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελούν την ηλεκτρονική συνταγή τους δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι ιατροί της Εσθονίας, θα διαθέτουν πρόσβαση στο συνοπτικό ιατρικό των Ελλήνων ασθενών, τους οποίους θα κληθούν να εξετάσουν. Αντιστοίχως, οι Εσθονοί πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα ελληνικά φαρμακεία, ενώ οι ιατροί της Ελλάδας αποκτούν πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των Εσθονών ασθενών.

«Το γεγονός ότι η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα μετά την Πολωνία και την Ισπανία, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα τίθεται σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, που συνδέει τα συστήματα συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί καταρχάς ένα ορόσημο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των πολιτών να μπορούν απρόσκοπτα να χρησιμοποιούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Συγχρόνως, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς κοινός στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, αλλά και η ψηφιακή διπλωματία».

Από την πλευρά της η κ. Ράνου τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη θέση σε εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης Ελλάδος και Εσθονίας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας».

Ο διασυνοριακός κόμβος αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου MyHealth@EU, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί, καθώς η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα οκτώ χώρες της Ε.Ε., τη Γαλλία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία. Παράλληλα, ο κόμβος θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, ενώ με την έλευση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Ηλεκτρονική Υγεία (European Health Data Space – EHDS), η διαλειτουργικότητα των διασυνοριακών κόμβων καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας δυνατή την «περιαγωγή» υπηρεσιών Υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες θα μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας από τη σήμανση «Η υγεία μου @ ΕΕ» ή «MyHealth@EU».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...