Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα υπό τη συνεχή επιτήρηση της ΕΛΑΣ

Με δεκάδες τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, χιλιάδες αγρότες έχουν ξεκινήσει την κάθοδό τους προς την Αθήνα, όπου αύριο το απόγευμα έχουν δώσει ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Από νωρίς το πρωί, κομβόι από διάφορες περιοχές της χώρας κινούνται συντεταγμένα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, υπό τη συνεχή επίβλεψη της Αστυνομίας. Τα τρακτέρ της Θεσσαλίας και της Στερεάς έχουν δώσει απόψε ραντεβού στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα διανυκτερεύσουν και αύριο θα ξεκινήσουν την πορεία προς το Σύνταγμα. Μήνυμα στους αγρότες πως «τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί», στέλνει εκ νέου o κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τις κόρνες των τρακτέρ να δημιουργούν ένα πανηγυρικό κλίμα και τις σημαίες να ανεμίζουν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Πλατύκαμπου ξεκινούν το μακρύ ταξίδι για το αυριανό ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως αναφέρουν αγρότες μιλώντας στο Ertnews: «κατεβαίνουμε δυναμικά για την Αθήνα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πιστεύω κάτι να κερδίσουμε, πιστεύω να μας ακούσει η κυβέρνηση».

Σε συνεννόηση με την Αστυνομία οι αγρότες κινούνται στην δεξιά λωρίδα με αξιωματικούς της Τροχαίας να έχουν απλωθεί στην Εθνική Οδό διασφαλίζοντας την ασφαλή και ομαλή κάθοδο των τρακτέρ προς το λεκανοπέδιο.

Ο Κώστας Τζέλλας πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε: «θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας».

Καρδιτσιώτες και Φαρσαλινοί αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε65 ξεκίνησαν για την Αθήνα, θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο Βοιωτίας, μιλάνε για ένα δύσκολο ταξίδι με υψηλό κόστος.

Όπως αναφέρουν: «Έχουν ήδη δρομολογηθεί από το μπλόκο μας δύο λεωφορεία και θα μεταβεί ο κόσμος και με τα ιδιωτικά του ΙΧ και αγροτικά οχήματα».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργάκης, αναφέρει πως: «O αριθμός των τρακτέρ που θα μπουν στην Αθήνα είναι τριψήφιος, πάνω από 70 λεωφορεία».

Στον Αλμυρό 40 τρακτέρ είναι έτοιμα να φύγουν για την Αθήνα μαζί και 20 συνοδευτικά οχήματα. Είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή για την Αθήνα και όπως τονίζει αγρότης από το μπλόκο: «Το μήνυμα είναι προς την Κυβέρνηση ότι το 16 ήμασταν 20 τώρα 200 την επόμενη 2000».

Αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο Κάστρο Βοιωτίας όπου και θα διανυκτερεύσουν για να ξεκινήσουν συντεταγμένα αύριο μετά τις 10 το πρωί για το Σύνταγμα.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε όλα τα τρακτέρ και τα οχήματα των αγροτών να κινηθούν από την εθνική οδό και τη λεωφόρο Κηφισού στη λεωφόρο Αθηνών.
Έπειτα, μέσω της οδού Αχιλλέως θα κινηθούν αντίθετα στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια στην πλατεία Ομονοίας, όπου θα σταθμεύσουν στη συνέχεια, πάντα υπό τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, ανηφορίσουν αντίθετα στην Πανεπιστημίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου είναι ο τελικός προορισμός.
Σε όλους αυτούς τους δρόμους θα ισχύσει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, όπως επίσης στην Αμαλίας Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπροστά στη Βουλή θα βρεθούν περίπου 150 τρακτέρ, ενώ χιλιάδες αγρότες αναμένεται να καταφτάσουν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία.

«Έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Λόγω των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων λεωφορεία και τρόλεϊ»
δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου.

Πολιτική αντιπαράθεση

Για εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων της Κυβέρνησης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτή. Αν αυτό που με ρωτάτε σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, η απάντηση είναι “Όχι”. Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια -το έχουμε πει- και δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εφόσον αιτηθούν οι Εκπρόσωποι των αγροτών κάποια συνάντηση με κάποιον Εκπρόσωπο, δεν γνωρίζω από ποιο Υπουργείο, εμείς εδώ είμαστε να ακούσουμε ξανά τα αιτήματά τους. Αλλά το ξαναλέω: Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη περίοδο για το ρεύμα και για το πετρέλαιο, το κάναμε».

Την στήριξη τους στις διεκδικήσεις των αγροτών εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Νίκος Φαραντούρης μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το ενεργειακό κόστος και κόστος λειτουργίας είναι δυσανάλογο και πολλαπλάσιο σε σχέση με ευρωπαίου αγρότη και όλο αυτό το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις πρωτοφανές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, επισημαίνει πως: «Δεν πρέπει να αναλογιστούμε τι γίνεται με το πετρέλαιο; να συζητήσουμε για τα λιπάσματα; γιατί υπάρχει στην χώρα μας αυτή η ακρίβεια»;

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει πως: «οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Εμείς υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους είναι δίκαια, έχουν φτάσει στο αμήν, δεν πάει άλλο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις και να μην ξεκινήσει με κοινωνικό αυτοματισμό να απειλεί τους αγρότες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κουβέντα και διάλογος τώρα. Για την Ελληνική Λύση, νόμος είναι το δίκιο του αγρότη. Γι αυτό και πρέπει να διεκδικήσουν ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επίλυση του ζητήματος και αποκλείοντας ακόμη και το Μαξίμου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μια σοβαρή, ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική εναλλακτική διέξοδο απέναντι στους μονόδρομους και στη μονοκρατορία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη».

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους», αναφέρουν οι «Σπαρτιάτες»

Η ΝΙΚΗ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Η γεωργία, η αγροτιά είναι τα πνευμόνια της Ελλάδας», δήλωσε ο Δημήτρης Νατσιός πρόεδρος του κόμματος.

Παράλληλα με το παναγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς σε τελωνεία και λιμάνια της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...