Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κουτσούμπας από Ηράκλειο Κρήτης: Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των υγειονομικών

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με θέμα «Υγεία Κοινωνικό Αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Οι Θέσεις του ΚΚΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε τον χαιρετισμό του κόμματος στις «δεκάδες χιλιάδες λαού, με πρωτοπόρους τους μαχόμενους υγειονομικούς, που κι εδώ στην Κρήτη υψώνουν αγωνιστικό ανάστημα απέναντι στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια και στο μέτωπο της Υγείας».

Είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων υγειονομικών και κάλεσε συνολικά τους εργαζόμενους και τον λαό του νησιού «να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την Υγεία, ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων-κλεισίματος κλινικών και νοσοκομείων, με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό».

Ανέφερε ότι τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας Υγείας είναι «απόρροια διαχρονικά της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία. Και ιδιαίτερα σήμερα που σχεδιάζει και υλοποιεί το λεγόμενο “νέο ΕΣΥ”, ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο, με βελτιωμένους τους “οικονομικούς δείκτες” σύμφωνα με τα “προαπαιτούμενα” και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα με πορεία επιδείνωσης της δημόσιας Υγείας».

Επισήμανε ότι «η ικανοποίηση σήμερα ακόμα και στοιχειωδών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας, όσο και στο κατ’ όνομα δημόσιο σύστημα Υγείας το οποίο συνεχώς προσαρμόζει τη λειτουργία του με τα επιχειρηματικά κριτήρια και με την εμπορευματοποιημένη παροχή των εργασιών του».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ για την Υγεία, ότι είναι “Δυο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα: Η υγεία ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο από όλους και από την άλλη πλευρά η υγεία ως επιχειρηματικότητα”, αποτελεί -ίσως με ελάχιστες φραστικές διαφοροποιήσεις- κοινό στόχο και από τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ανάπτυξη με ατμομηχανή τούς επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής «είναι η ελαχιστοποίηση των δωρεάν παροχών στα λεγόμενα “βασικά πακέτα”, η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση της ατομικής ευθύνης πληρωμών για μεγαλύτερο μέρος των αναγκών». «Αυτό είναι και το “θερμοκήπιο” μέσα στο οποίο ενισχύονται τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρηματικές μονάδες του δημοσίου, αλλά και η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία σε επίπεδο “ομίλων” που κερδοφορούν πάνω στις ανάγκες του πληθυσμού» σημείωσε.

«Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος την ψυχική υγεία του λαού, παρά τις τεράστιες ανάγκες. Στο ίδιο νομοσχέδιο μέσω του λεγόμενου ΕΟΠΑΕ συνεχίζεται η πολιτική υποβάθμισης των προγραμμάτων απεξάρτησης, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, το χτύπημα αποτελεσματικών προγραμμάτων, όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ» προσέθεσε.

«Και μιας και είμαστε εν μέσω μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έτοιμα είναι τα κοράκια της “ιδιωτικής πρωτοβουλίας” να ιδρύσουν ιδιωτικές ιατρικές σχολές, για να κερδοσκοπήσουν ακόμα μια φορά στην πλάτη του λαού και των παιδιών του. Αυτό, όμως, που σήμερα είναι αναγκαίο είναι η αύξηση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής, για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας» τόνισε στη συνέχεια.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε με λεπτομερή στοιχεία στη «ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης» των δημοσίων μονάδων Υγείας στην Κρήτη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «το “νέο ΕΣΥ”, της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο, είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου» και προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

«Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά. Η υλοποίηση του “νέου ΕΣΥ” πολλαπλασιάζει τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ λέει πως «κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει πουθενά στην Ελλάδα, ούτε στην Κρήτη. Να ενισχυθούν άμεσα όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής! Ούτε σκέψη για κλεισίματα-συγχωνεύσεις δομών υγείας και κλινικών».

«Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και έχει οδηγήσει στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Το ΚΚΕ τονίζει τη σημασία του αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική-λαϊκή εξουσία.

Στο επίκεντρο του δρόμου αυτού θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας.

Στον πυρήνα της πολιτικής πρότασης του κόμματος μας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έχει πλέον αποδειχθεί και είναι ώριμο να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή- συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων “κοινωνικών συνεταιρισμών”».

Είπε ότι το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, στο ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων, και στην όσο το δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσων απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ., αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους.

«Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το εργατικό λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε:

«Οι θέσεις μας, η ανυποχώρητη στάση μας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας μπορεί να είναι κριτήριο για όλους εσάς για να να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, παρά τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις, στους αγώνες, στο κίνημα, παντού. Και στις αρχαιρεσίες των σωματείων, των συλλόγων, όλων των φορέων του κινήματος, αλλά και στις κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνη στις ευρωεκλογές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...