Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Κολωνού: Η προϋπόθεση για πιθανή κατάθεση της 13χρονης – 26 οι κατηγορούμενοι για βιασμό, μαστροπεία, σεξουαλική εκμετάλλευση

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη των 26 κατηγορούμενων για την υπόθεση βιασμού, μ6αστροπείας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με πρώτη μάρτυρα κατηγορίας την θεία της ανήλικης.

Από τη δίκη το πρωί της Δευτέρας 8/1 δεν έλειψαν οι εντάσεις με την κατηγορούμενη – μητέρα να επιτίθεται στον 54χρονο βασικό συγκατηγορούμενο της, ενώ συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι φώναζαν συνθήματα στήριξης του ανήλικου θύματος.

«Ήρθαμε εδώ για να δικαιωθεί η μάνα και η αδερφή μου, σας παρακαλώ πολύ, πρέπει να σταματήσετε για να ξεκινήσει η δίκη, θα περάσει το 18μηνο και θα βγουν όλοι έξω από τη φυλακή» είπε η αδερφή του θύματος.

«Θέλει να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αυτό θέλει και το παιδί και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια δίκαιη δίκη. Η μικρή θέλει την επαφή με τη μάνα της, εξάλλου από την πρώτη στιγμή έχει καταθέσει ότι η μητέρα της δε γνώριζε τίποτα» τόνισε η δικηγόρος της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου.

«Υπάρχει καταρχάς τέτοιο αίτημα από τη δική μας την πλευρά, για την προστασία της ανηλικότητας του παιδιού» υπογράμμισε η συνήγορος του βασικού κατηγορούμενου, Μαρία Κουρτέση.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή αυτή που η μητέρα της 12χρονης θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το βιαστή και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που άλλοι έχουν ασελγήσει, άλλοι έχουν κάνει άλλες πράξεις» ανέφερε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης μητέρας, Απόστολος Λύτρας.

Με ορατό τον κίνδυνο αποφυλάκισης των 26 κατηγορουμένων, αν δεν ολοκληρωθεί η δίκη μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οπότε και συμπληρώνεται το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, η δίκη θα διεξαγεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στη μεγαλύτερη αίθουσα του Εφετείου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ο εντολέας μου, αντιλαμβανόμενος τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική θέση της ανήλικης, προσπάθησε μόνο να τη βοηθήσει» επισήμανε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Δημήτρης Ζορμπάς.

Ως προς το αν υπάρχει περίπτωση η 13χρονη -πλέον- να καταθέτει στο δικαστήριο, είναι κάτι που δεν θα συμβεί, γιατί το απαγορεύει ρητά η νομοθεσία. Επ΄ουδενί δε μπορεί ανήλικος να καταθέσει με φυσική παρουσία στο δικαστήριο για όποια υπόθεση.

Αυτό που μπορεί όμως να γίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εφόσον τεθεί το αίτημα για συμπληρωματικές ερωτήσεις στην ανήλικη, που δεν έχει απαντήσει μέσα από τις καταθέσεις της- είναι να διατυπωθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις από τους κατηγορούμενους γραπτώς.

Συγκεκριμένα, ενδέχεται το παιδί να βρεθεί στο «Σπίτι του Παιδιού», παρουσία ψυχολόγου, και να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων, θα μαγνητοσκοπηθούν οι απαντήσεις της και το υλικό αυτό θα προβληθεί στο δικαστήριο.

Ως βασικό κορμό του αποδεικτικού υλικού το δικαστήριο θα χρησιμοποιήσει τις πέντε καταθέσεις της ανήλικης για αυτή τη δικογραφία. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα καταφύγει το δικαστήριο και σε αυτή την επιλογή.

Σημειώνεται ότι είναι πολύ σύνηθες να διεξάγονται οι δίκες που αφορούν σε σεξουαλικά εγκλήματα χωρίς ακροατήριο, ακόμα και αν δεν είναι ανήλικο το θύμα. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι αυτές της κατάθεσης της ιστιοπλόου Αμαλίας που κατήγγειλε τον προπονητή της για βιασμό, αλλά και οι δυο από τις τρεις γυναίκες που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...