Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπλίνκεν: Θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας – Οι εξελίξεις για τα F-35

Σε ζεστό κλίμα έγινε στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδωσαν το στίγμα της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με αφορμή την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων.

«Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή που οι σχέσεις και η φιλία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πιο ισχυρές», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα δίπλα, όχι μόνο να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιτρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας» είπε από πλευράς του ο κ. Μητσοτάκης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμενονται θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, γεγονός που αποτυπώνει το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.

«Κάναμε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας» σχολίασε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλωστε, σε ερώτημα για τα F-35 κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι “η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος  εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί“.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ, ενώ ανακοίνωση για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...