Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Κατέπεσε αεροσκάφος, νεκρός ο πιλότος – Μάρτυρες της πτώσης η σύζυγος και τα παιδιά του

Δύο απώλειες μέσα σε λίγες ώρες συντάραξαν τις Ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα Ασφαλείας και προκάλεσαν συγκίνηση στο πανελλήνιο: Του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα και του αστυνομικού των ΜΑΤ, που είχε τραυματιστεί βαριά στα επεισόδια του Ρέντη.

Ο επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας, έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εκπαιδευτικού αεροπλάνου στην Καλαμάτα. Ακόμη πιο τραγικό αποτελεί το γεγονός ότι η πτώση του αεροσκάφους έγινε μπροστά στα μάτια της συζύγου και των δύο παιδιών του, που ήταν εκεί και παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση.

Η σημερινή πτήση θα ήταν η τελευταία του Επισμηναγού, με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye. Θα πήγαινε πλέον στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-6. Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είχαν πάει για τον δουν η γυναίκα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, που έγιναν και μάρτυρες της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο επίλογος για τον 40χρονο Επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας γράφτηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Μόλις είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με το διθέσιο αεροπλάνο που ανήκε στην 362 Μοίρα Εκπαιδεύσεως Αέρος.

Ειδικότερα, ήταν 11.28 το πρωί, όταν το αεροσκάφος, τύπου Τ-2E Buckeye κατέπεσε μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο πριν καταπέσει το αεροπλάνοκοντά στο χωριό Άρι, εξερράγη στον αέρα.

Η Ελλάδα θρηνεί έναν περήφανο Ελληνα Ίκαρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έπεσε σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου. «Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση του υπουργού Άμυνας κηρύχθηκε τριήμερα εθνικό πένθος. «Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε από το Καστελόριζο στην Αθήνα εσπευσμένα διακόπτοντας την περιοδεία του.

Ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τον τραγικό χαμό του Επισμηναγού (Ι) της Π.Α. Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφους Τ-2.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που πέταξε σήμερα για τους ουρανούς και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» ανέφερε με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος ζητά το ΚΚΕ επισημαίνοντας πως πρόκειται για το τρίτο δυστύχημα με αεροσκάφος τύπου Τ-2 τα τελευταία χρόνια.

Το T-2 Buckeye είναι αμερικανικής κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος και φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου. Συνιστά το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί. Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης αντικαθιστώντας τα Τ33 που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...