Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια Ρέντη: «Σκανάρουν» σύνδεσμο στα δυτικά προάστια – Θέμα χρόνου τα νέα εντάλματα σύλληψης

Τα ίχνη του καθοδηγητή των επεισοδίων στου Ρέντη και του «πυρήνα» των σκληρών χούλιγκαν αναζητά η Αστυνομία. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε σύνδεσμο οπαδών στα δυτικά προάστια, οι οποίοι έδρασαν ως οργανωμένος στρατός. Ο πατέρας του 18χρονου, που παραδέχθηκε ότι έριξε τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό, υποστηρίζει τώρα στην ΕΡΤ πως ο γιος του ενδεχομένως να δέχθηκε πιέσεις για να πάρει πάνω του την υπόθεση, καταγγέλλοντας πως δέχεται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του παιδιού του.

Ισχύει, ισχύει η απειλή. Αν ευθύνεται το παιδί μου θα τιμωρηθεί, αν δεν ευθύνεται το παιδί μου δεν θα τιμωρηθεί. Η δικαιοσύνη υπάρχει” τόνισε ο πατέρας. Όπως ισχυρίζεται, απειλητικό μήνυμα έχει παραδοθεί μέσω του δικηγόρου του στις αστυνομικές αρχές για διερεύνηση.

Το βραδυ των επεισοδίων στο γήπεδο μαζί με τον 18χρονο ήταν και ο μικρότερος αδερφός του. Σύμφωνα με τα όσα είπε στους αστυνομικούς ο 16χρονος προσπάθησε να πείσει τον αδελφό του να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους οπαδούς καθώς φοβήθηκε πως θα γίνουν επεισόδια. Σήμερα κλήθηκε να δώσει εκ νέου απαντήσεις.

“Μόλις γύρισε, μας είπε ότι είχε κάνει μ… Ότι πήγε να ρίξει μια φωτοβολίδα όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε στο πόδι του Αστυνομικού. Τη φωτοβολίδα του την έδωσε ένας άλλος που δεν τον ήξερε και του είπε να τη ρίξει προς τους Αστυνομικούς. Αυτός του έδειξε και πως θα τραβήξει το σχοινί και θα τη ρίξει” υποστήριξε ο αδελφός του 18χρονου.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται και εκτιμάται ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν νέα εντάλματα σύλληψης.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται, οι έρευνες των Αρχών θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλήξουμε και στο να βρούμε ποιος ήταν αυτός ο καθοδηγητής και στο να βρούμε και τους υπόλοιπους που αποτελούσαν αυτή τη συμμορία, να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε στα χέρια μας από ευρήματα και πληροφορίες για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της δολοφονικής επίθεσης” τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Οι έρευνες της Ασφάλειας για τον εντοπισμό του «καθοδηγητή» της επίθεσης κατά των αστυνομικών επικεντρώνονται σε σύνδεσμο οπαδών μεγαλου συλλόγου στα Δυτικά Προάστια και συγκεκριμένα σε νεαρό συνδεσμίτη με πλούσιο παρελθόν σε θέματα αθλητικής βίας.

Έχουμε όλοι δει τα πλάνα από τα συγκεκριμένα γεγονότα και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν μία πράξη στην οποία εμπλέκεται μόνο ένας άνθρωπος που έχει συλληφθεί. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην όλη αυτή η υπόθεση όχι μόνο από τα πλάνα, αλλά και τις μαρτυρίες που έχουμε. Έχει γίνει προανάκριση, συλλέγονται στοιχεία με μαρτυρικές καταθέσεις. Όταν όλα αυτά διασταυρωθούν” σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης.

Οι καθοδηγητές των επεισοδίων, πολλές φορές πάνε με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, από το πλήθος των διακοσίων ατόμων, τους ξέρουν τρεις ή τέσσερεις που και αυτοί έχουν το ρόλο τους σε αυτήν την ομάδα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν μέσα από αυτούς που οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, υπάρχει DNA ή αρνήθηκε να δώσει γιατί κάποιοι αρνήθηκαν, μπορεί να ήταν ένας από αυτούς, η έρευνα συνεχίζεται” υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Δίνει γενναία μάχη ο αστυνομικός

Μία γενναία και δύσκολη μάχη εξακολουθεί να δίνει ο 31χρονος υπαρχιφύλακας για έκτο 24ωρο. Πλαστικός χειρουργός από το Θριάσιο Νοσοκομείο της Νίκαιας προέβη στην τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στο σημείο της χειρουργικής τομής, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα η επούλωση του τραύματος, καθώς οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του κάτω αριστερού άκρου, για να αποφευχθούν οι σημαντικές επιπλοκές, απόρροια του εκτεταμένου τραύματος στο μηρό από τη φωτοβολίδα της περασμένης Πέμπτης.

Οι γιατροί αναμένουν τώρα να ελεγχθεί και η εγκεφαλική λειτουργία αφού ξυπνήσει από το τεχνητό κώμα. Ο 31χρονος παραμένει σε καταστολή και υποστηρίζεται η αναπνοή του μηχανικά, ενώ παίρνει ακόμα ενδοφλέβια φάρμακα, στα οποία δείχνει ότι έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται ο οργανισμός.

Πολιτική αντιπαράθεση για την οπαδική βία

Με εκπεφρασμένη, σε όλους τους τόνους, τη βούληση για μάχη διαρκείας με τον χουλιγκανισμό εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, η κυβέρνηση ξετυλίγει το κουβάρι των παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Ο φάκελος που ενεχείρισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι κ.κ Οικονόμου και Βρούτσης, με ονόματα 200 σκληρών χούλιγκαν και απτά στοιχεία δράσης είναι μόνο η αρχή, με το σήμα της μηδενικής ανοχής να είναι διαρκές.

Η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να θυμηθούν κάποιοι λειτουργοί ότι υπάρχει μία σκληρή αθλητική νομοθεσία, η οποία δεν πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για την εγκληματική δραστηριότητα αλλά και για τις εμπρηστικές δηλώσεις. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν χρησιμοποιούνται για θέαμα αλλά ως μοχλοί πολιτικής πίεσης” τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Η κυβερνητική υπενθύμιση ότι τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί είναι δυναμικά και, εφόσον οι συνθήκες ή οι καταστάσεις το απαιτήσουν, θα ενισχυθούν περαιτέρω είναι σταθερή.

Η οπαδική βία μπορεί να ξεκινάει από το ποδόσφαιρο, μπορεί αυτοί οι στρατοί να στρατολογούνται εντός ή εκτός των γηπέδων αλλά έχουν φτάσει πλέον να δρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και των ομάδων αλλά είναι κανονικές οργανώσεις ή συμμορίες” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όποια ομάδα παραβιάσει το μέτρο για κεκλεισμένων των θυρών αγώνες, θα αποκλείεται από το πρωτάθλημα. Στη δημοσιευμένη πλέον Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτυπώνονται όλες οι λεπτομέρειες μέχρι το ορόσημο της 12ης Φεβρουαρίου.

Επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα εκπροσώπων κάθε ομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω εκπρόσωποι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή κατέχουν διευθυντική θέση στην ομάδα. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αξιωματούχοι που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα.

“Αν φτάσουμε να αποκαλυφθούν κάποια πράγματα, θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Η πολιτική βούληση υπάρχει και δεν σταματάει μόνο στο να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στα γήπεδα, αλλά να προχωρήσεις περισσότερο και να δεις τις εγκληματικές οργανώσεις. Δεν πρόκειται για φιλάθλους, εδώ πρόκειται για στρατούς που λειτουργούν. Ποιος τους καθοδηγεί; Ποιος τους χρηματοδοτεί;” διερωτάται ο Διευθυντήςτου Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι κυβερνητικές κινήσεις. Μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τον έως σήμερα τρόπο χειρισμού της οπαδικής βίας. “Η κυβέρνηση υιοθέτησε τα μέτρα τα δικά μας μέτρα τα οποία ανακοίνωσα το Σάββατο στην ΚΕ ΚΑΤ είχε την έμπνευση να προσθέσεις σε αυτά, αυτό το οριζόντιο μέτρο, να αποκλείσει όλους τους φιλάθλους από όλους τους αγώνες για δύο μήνες είναι οι κλασική προσέγγιση της κυβέρνησης όταν δεν μπορεί να λύσει ένα θέμα οριζόντιο μέτρο παντού” τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αιχμές για αναποτελεσματικότητα από τον Νίκο Ανδρουλάκη: “Φτάνει πια με την επικοινωνιακή διαχείριση. Εμείς προτείνουμε όποιος έχει εμπλακεί σε τέτοιο περιστατικό να του απαγορευτεί δια βίου η παρουσία σε αθλητικό γεγονός“.

“Για εμάς ο πυρήνας του προβλήματος της οπαδικής βίας είναι η διαπλοκή της κυβερνητικής πολιτικής με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση δεν πήρε απολύτως κανέναν μέτρο” είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.

“Φοβικοί είναι. Αν ήθελαν να το λύσουν θα έπρεπε να καλέσει ο πρωθυπουργός όλους τους προέδρους των κομμάτων” δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

“Δεν είναι “έπιασα ένα παιδάκι και έλυσα το πρόβλημα”. Πρέπει να προσχωρήσουν βαθιά και σε υψηλότερο επίπεδο” σχολίασε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Ιωάννης Κόντης.

“Έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο στην Ευρώπη για οπαδούς και το πιο χαλαρό για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες” σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος

“Ο κ. Μητσοτάκης νομίζοντας ότι κάνοντας επικοινωνιακές κινήσεις φεύγουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις. Τα μέτρα είναι προσχηματικά επικοινωνιακά για άλλη μία φορά, δεν λύνουν το πρόβλημα” είπε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να προσκομιστούν και νέα στοιχεία για την οπαδική βία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Κατερίνα Φάκα, Γιώργος Γεραφέντης, Αλέξανδρος Μέμος, Κώστας Στάμου, Ηλίας Κούκος, Δημήτρης Γκάτσιος, Νίκος Καπόγλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...