Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Στόχος των δύο πλευρών η συνέχιση του θετικού κλίματος μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας

In this photo provided by Turkish Presidency, Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, right, talks to Turkish President Recep Tayyip Erdogan during their meeting in Istanbul, Turkey, Sunday, March 13, 2022. Mitsotakis is in Istanbul to talk with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in a rare meeting between the neighbors who have been at odds over maritime and energy issues, the status of Aegean islands and migration. (Turkish Presidency via AP)

Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου μεθαύριο και οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, θα δώσουν το στίγμα για τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρικής προσέγγισης, την ώρα, που οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Ανάμεσα σε αυτά, οι κοινές αρχαιολογικές ανασκαφές, δημιουργία κοινών θερινών εκπαδευτικών τμημάτων για Έλληνες και Τούρκους φοιτητές και η συμφωνία στο μεταναστευτικό.

«Υπάρχουν θετικά μηνύματα και από τις δύο πλευρές. Όμως ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Πολλές φορές όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μια καλή συνάντηση, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και απρόοπτα. Το αν θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές που θα κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος» επισημαίνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

«Το σύντομο διάστημα της επίσκεψης, λίγες ώρες θα μείνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνει και το σκοπό. Είναι να δώσουν το μήνυμα οι δύο ηγέτες για συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος, ώστε με βάση τον οδικό χάρτη που συμφώνησαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, να υπάρξει όσμωση μεταξύ κυβερνήσεων, μεταξύ φορέων, μεταξύ παραγόντων, να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνιών, οι οποίες μπορεί να είναι χαμηλής πολιτικής, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα και αφορούν και την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών» προσθέτει.

Χωρίς τα «μεγάλα θέματα» η ατζέντα – Με προσεκτικά βήματα η εδραίωση της ηρεμίας στο Αιγαίο

«Φαίνεται ότι τα μεγάλα θέματα αυτά που μας χωρίζουν με την Τουρκία θα μείνουν εκτός της συνάντησης.
Θα τεθούν, αλλά ενδεχομένως δεν θα συζητηθούν όπως ίσως έχουν ορισμένοι στο μυαλό τους τη συζήτηση γι΄αυτό. Θα δοθεί μια κατεύθυνση προς τους υφυπουργούς που ασχολούνται με τον πολιτικό διάλογο για το πώς να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, ενδεχομένως ο επόμενος γύρος θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, σύντομα σχετικά, να διερευνήσουν τις εκατέρωθεν προθέσεις και τις δυνατότητες προσέγγισης των διαφορετικών θέσεων, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Ο στόχος όμως όλης αυτής της επίσκεψης και της συνάντησης είναι να μπουν στέρεες βάσεις κυρίως και να δοθεί διάρκεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε αυτό το θετικό κλίμα. Και αυτό θα γίνει βήμα – βήμα και με την καθημερινή επιβεβαίωση» σημείωσε.

Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως «αντικλείδι» για τις σχέσεις της με τη Δύση

«Ο Ερντογάν βλέπει τη σχέση με την Ελλάδα και τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα σαν το αντικλείδι για να ξεκλειδώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει το κράτος δικαίου ως εμπόδιο στην Τουρκία. Υπάρχει η αρνητική κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες. Και το μεγάλο εμπόδιο είναι η Κύπρος, το οποίο δεν μπορεί να το παρακάμψει εύκολα. Από την άλλη μεριά, σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Ερντογάν προφανώς δεν θέλει η επιθετικότητά του εναντίον της Ελλάδας να αποτελεί εμπόδιο για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως δεν είναι η Ελλάδα το μεγάλο του πρόβλημα στην Αμερική. Μετά τη Ρωσία έχει προστεθεί η επιθετική στάση του απέναντι στο Ισραήλ και η στήριξη της Χαμάς, η οποία έχει βαρύνει το κλίμα και βεβαίως δυσκολεύει κάθε απόφαση σε σχέση με τα F-16. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε μια σφοδρή επίθεση και από το ελληνικό έδαφος εναντίον του Ισραήλ και εναντίον των χωρών που το υποστηρίζουν» εκτίμησε.

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πορώδες υλικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ένα πιθανό νέο...