Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Π. Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: Καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα

«Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε πριν από λίγο στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Με αφορμή την έλευση του Τουρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την Πέμπτη, είπε ότι είναι σημαντικό να συνομιλούμε μεταξύ μας, ενώ αναφερόμενος στο νέο κόμμα ευχήθηκε αντιπολίτευση χωρίς τοξικό λόγο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο και πως περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τους servicers ως «καθαρή νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και των πιο ευάλωτων».

«Η πολιτική αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές και δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. Η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται και γενικότερα ο διάλογος είναι μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, γιατί όπως έχει πει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις, και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, – όπως είναι μια πολύ σημαντική μέρα ή μεθαυριανή 7η Δεκεμβρίου- να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις. «Δεν είναι οριζόντιο το μέτρο φορολόγησης στους ελευθέρους επαγγελματίες έχει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, καθώς και μια γενική εξαίρεση ότι όποιος δεν το αποδέχεται δέχεται έλεγχο για να μην πληρώσει το τεκμήριο, είπε και έκανε μνεία «πολλών ειδικών εξαιρέσεων, όπως για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που για τρία έως πέντε χρόνια υπάρχει πλήρης εξαίρεση και τον 4ο χρόνο κατά τα δύο τρίτα και τον πέμπτο κατά το ένα τρίτο, εξαιρέσεις για έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία κ.α

«Η κυβέρνηση δεν έρχεται να βάλει μόνο ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά έχει καταφέρει το κενό ΦΠΑ να το μειώσει από το 23% στο 15%, φέρνουμε ένα νέο νομοσχέδιο με μια σειρά από παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τα POS και άλλα» είπε και πρόσθεσε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δύο όψεις του νομίσματος την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αλλά δεν μπορεί ο ένας στους δυο να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του.

«Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, αλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» είπε

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης ειδικά στα μνημονιακά χρόνια, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από την πρώτη θητεία της και συνεχίζει και το κάνει νομιμοποιώντας μια σειρά από προσωρινά μειωμένους ΦΠΑ για τις μεταφορές, για τα γυμναστήρια, για τον κινηματογράφο, για τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των πολιτών υπεφορολογήθηκε. Αυτή είναι η μία συζήτηση και έχει δώσει διαπιστευτήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μειώνει τους φόρους. Και ένα άλλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή και πολλές φορές αυτά τα δύο συνήθως εφάπτονται. Δηλαδή για να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλες μειώσεις φόρων πρέπει να αυξήσουμε τη φορολογητέα βάση».

«Έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί γιατί ενώ μειώσαμε φόρους, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Να καταλαβαίνουμε ότι καμιά φορά συνήθως πετυχαίνει με το να μειώσεις φόρους για παράδειγμα, αυξάνεις τα έσοδα. Επίσης να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτά είναι δεδομένα» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι μειώσεις ή καταργήσεις φόρων που έχουν γίνει από το 2019, είχαν τη φιλοσοφία της ελάφρυνσης των πολιτών και της προσδοκίας αύξησης εσόδων, η οποία βγήκε αληθινή. Ανέφερε πω από το 2024, θα έχουμε νέες νέους, μόνιμα μειωμένους ΦΠΑ για μια πολύ σημαντική κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές, ο κινηματογράφος, τα γυμναστήρια, τα αγαθά που σχετίζονται με την υγεία και θα υπάρξει και αύξηση του αφορολογήτου για κάθε οικογένεια με παιδί κατά 1.000 ευρώ, που είναι μια πολύ σημαντική έμμεση, αύξηση εισοδήματος.

Επίσης διευκρίνισε πως η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι όσες χώρες το έκαναν απλά απορροφήθηκε από τις εταιρείες και δεν ήρθε στον καταναλωτή. Συμπλήρωσε δε πως ο πληθωρισμός τροφίμων σε βάθος έτους, που είναι ένας σκληρός δείκτης που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας και κυρίως τους πολίτες, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό είναι μια απόδειξη ότι αυτή η πολιτική αποδίδει ενδεχομένως λίγο περισσότερο από κάποια άλλη πολιτική.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο κ. Κασσελάκης ξεχνά πως το κόμμα του επέβαλε 30 φορολογικούς συντελεστές «Ας έρθουν να μας πουν ότι όλα αυτά που μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια αποτυχία, να κάνουμε συζήτηση. (…) Να έρθουν από την αντιπολίτευση να μας πουν συγκεκριμένες προτάσεις (…) Η πραγματικότητα δεν είναι ιδανική, αλλά δεν είναι και καταστροφή που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» τόνισε.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που ήρε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτή που νομοθέτησε να μπορούν να πηγαίνουν τα δάνεια στα funds ενώ της καταλόγισε ότι μηδενίζει τα πάντα. «Είναι μια καθαρά καθαρή νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και των πιο ευάλωτων. «Υποχρεούνται οι servicers να δέχονται τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δεν ήταν υποχρεωτικό έως τώρα, κι αν έχουν μία αντίρρηση τώρα a priori πρέπει να τη δέχονται και αν έχουν αντίρρηση να προσφύγουν εκείνοι δικαστικά, ενώ μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο και ταλαιπωρούταν ο οφειλέτης» είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και με βάση τον προγραμματικό λόγο. Πρόσθεσε ότι «σίγουρα είναι ευχάριστο ότι κάποιοι άνθρωποι από έναν πολιτικό χώρο εντοπίζουν πράγματα που εμείς τα λέγαμε πάρα πολύ καιρό την τοξικότητα, τον λόγο μίσους, τον μηδενιστικό λόγο. Μας προκαλεί απορία γιατί όσοι ήταν στην κυβέρνηση ή για τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν έλεγε κανείς τίποτα για όλα αυτά, αλλά έστω και καθυστερημένα είναι σημαντικό» είπε.

Περισσότερα σε λίγο…

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επέστρεψε, αργά το βράδυ της Τρίτης, 20 Φεβρουαρίου 2024, από την ολιγοήμερη ανάπαυσή του στα χιονισμένα βουνά της Αυστρίας,...

ΥΓΕΙΑ

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των νοσοκομείων και των φορέων του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα, υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και συνιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζιμ Ράτκλιφ, στοχεύει να χτίσει ένα νέο γήπεδο για τον σύλλογο, καθώς επιθυμεί να επαναφέρει τις...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και της Εσθονής πρέσβη στην Ελλάδα Καρίν Ράνου. Όπως ανέφερε ο...